Virusexperterna: Så smittosäkrar vi julen

Publicerad 2022-12-18

Flera smittor är just nu i omlopp med många sjuka som följd.

Samtidigt börjar det lacka mot jul och alla dess festligheter.

Aftonbladet har talat med tre experter som reder ut hur man bör tänka och vilka man kan träffa inför det stundande firandet.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet:

Hur man ska tänka inför julen med alla smittor?

– Man ska se till att alla som är lite äldre är vaccinerade och så ska man såklart vara frisk och inte ha symtom när man firar jul.

Tycker du att man bör isolera sig fram till jul för att säkra julen?

– Om man vill det så ska man såklart göra det, men de flesta människor måste ju gå till jobbet och vi är inte där vi var förut med corona. Det är inte längre en samhällsfarlig sjukdom och vi har vaccin nu. Därmed är corona i klass med vanlig influensa, som i och för sig kan vara farlig, men jag tycker att man lämpligast beter sig så som man har gjort alla andra år då influensa funnits.

Om man har symptom, tycker du då att man ska testa sig för covid fortfarande?

– Nej, jag kan inte se att det skulle vara nödvändigt då vi inte testar oss för andra luftvägsvirus.

Kan släktingar fira jul med små bebisar?

– RS-viruset sprids vid närkontakt, om man är nära och gullar med barnet. Oftast smittas mindre barn av sina storasyskon, men vill man vara på säkra sidan så kan man låta bli att röra vid barnet.

Tycker du att man ska skippa att krama sina äldre?

– Nej, det får man välja själv men jag skulle inte göra det. Samtidigt är det den äldre som får bestämma om den vill bli kramad. Men jag tycker inte att man kan låta risken eller rädslan för influensa styra hela ens liv.

Hur gör du själv för att hålla dig frisk fram till jul?

– Jag har tagit fem sprutor och influensasprutan. I övrigt lever jag som vanligt och kommer att fira jul med barn och barnbarn.

Agnes Wold.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå Universitet och initiativtagare till Virus- och pandemifonden:

Hur man ska tänka inför julen med alla smittor?

– I första hand försöka undvika smitta. Undvika att smitta äldre med underliggande sjukdomar och de allra yngsta. Men också alla – även yngre – som har underliggande sjukdomar. Det är de som kan bli allra sjukast och inlagda på sjukhus. Sedan kan även unga vuxna drabbas av postcovid, så det är viktigt att inte smitta andra om man själv är sjuk, utan stanna hemma tills man är frisk. Om man är småbarnsförälder och har barn på förskola och en nyfödd hemma så kan det vara bra att hålla alla barnen hemma – om man orkar – så att bebisen inte blir sjuk. Det gäller särskilt nu när vi har så mycket spridning av RS-virus.

Så man bör inte isolera sig fram till jul för att säkra julen?

– Nej, det tycker jag inte. Inte om man är frisk. Om man däremot är sjuk eller har barn som är sjuka så bör man stanna hemma tills alla är friska.

– Jul är en tid då många vill träffas i olika sammanhang, men om man har äldre släktingar så kan det vara bra att inte träffa dem inför jul, särskilt om man har känningar eller är sjuk. Utan vänta tills alla är friska. För så länge alla är friska så tycker jag att man kan ses som vanligt. Vi människor är sociala varelser som vill träffas.

Om man har symptom, ska man testa sig för covid fortfarande?

– Jag tänker att man får göra som man vill där. Om man har möjlighet så visst kan man göra det. Men även om man testar negativt och har förkylning så är det bra att stanna hemma Dels för sin egen skull, så man återhämtar sig och inte drar på sig följdsjukdomar, men också för andras.

– Man får avgöra från fall till fall helt enkelt. Om man har en äldre släkting med underliggande sjukdomar som man vill besöka på julafton och samtidigt har sjuka småbarn där hemma så finns det en risk för exempelvis RS-virus, och det är viktigt att vara medveten om att den risken finns. Även influensa är en jättetuff sjukdom för de allra äldsta och många går bort i detta varje vinter.

Kan släktingar fira jul med små bebisar?

– Det är en jättesvårt situation när man har en nykomling i familjen som alla vill träffa, och gärna krama. Man kan träffas om alla är friska, men så länge bebisen bara är några veckor eller månader gammal så gör man klokt i att hålla rejält med avstånd till barnet när man träffas. Att faktiskt avvakta med besök, särskilt om man har förkylningssymtom och RS-viruset cirkulerar.

Hur gör du själv för att hålla dig frisk fram till jul?

– Jag går till jobbet som vanligt, men tar också en del digitala möten hemifrån. Jag känner efter om jag är risig eller inte. Om jag är det så jobbar jag hemifrån. Jag kan även gå till jobbet och behöver därmed inte åka i lokaltrafiken. Jag kommer också att träffa vänner på helgerna.

– Men om jag ändå drar på mig en förkylning så kommer jag att tänka till om hur det blir med julfirandet. Man får försöka balansera risker med att också försöka leva som vanligt.

Niklas Arnberg.

Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten:

Hur man ska tänka inför julen med alla smittor?

– När det gäller vinterkräksjuka så finns det inget vaccin mot det utan det enda sättet att skydda sig gentemot det är god handhygien. Att tvätta händer med tvål och vatten och inte ersätta detta med handsprit eller handdesinfektion. Detta då vinterkräksjuka sprids genom att man kanske har tagit på något och sedan får in viruset i munnen.

– Sedan är det så att om man är sjuk eller har varit sjuk så är det viktigt att stanna hemma tills man är stadigvarande symtomfri. På så sätt minskar man risken att smitta andra. När det gäller vinterkräksjuka så har vi på Folkhälsomyndigheten inga specifika riktlinjer kring hur många dagar man bör stanna hemma. Du ska vara så pass frisk att du kan äta och dricka som vanligt utan att få ont i magen eller må illa och det brukar ta en eller ett par dagar efter att man varit sjuk.

Tycker du att man bör isolera sig fram till jul för att säkra julen?

– Det är väldigt svårt att säga. När det gäller vinterkräksjuka så är det ett väldigt smittsamt virus. Om ett barn exempelvis kräks på förskolan och det är massa barn inomhus samtidigt så är det väldigt svårt att inte bli smittad. Men det kan vara klokt att avvakta med att hälsa på någon som precis har varit sjuk i vinterkräksjukan.

Hur vet man att det är vinterkräksjuka man har drabbats av?

– Den skiljer sig från andra magåkommor på så sätt att den kommer väldigt plötsligt. Du kan må bra på morgonen och så framåt lunch så börjar du plötsligt kaskadkräkas. Sedan följer vanligtvis ett par dagar med ganska kraftiga symtom i form av framför allt kräkningar och diarré, men att det därefter brukar gå över relativt snabbt.

Så hur ska man tänka om man blir sjuk i vinterkräksjuka alldeles precis innan julafton?

– Det är väldigt svårt att svara på då själva sjukdomsförloppet kan vara individuellt. Men som med mycket annat så gäller sunt förnuft. Du ska inte gå på ett julfirande om du har ont i magen och inte kan äta julmaten. På så sätt är det enklare att känna av kring vinterkräksjukan än exempelvis luftburna virus. Man känner helt enkelt när man är okej från en magsjuka.

Hur gör du själv för att hålla dig frisk fram till jul?

– Jag tvättar händerna oftare än vanligt och är extra noga med handhygienen, självklart alltid efter toalettbesök, men också om jag har hanterat mat eller varit ute bland människor. Samtidigt lever vi i ett samhälle där vi är beroende av andra människor, vi är på jobbet och lämnar barnen på förskolan. Därför går det inte riktigt att skydda sig mot vinterkräksjukan.

– Hade det funnits ett vaccin hade jag uppmanat alla att ta det men nu gäller som sagt att tvätta händerna med tvål och vatten och om det går att undvika, träffa inte människor som precis har varit sjuka.

Elsie Ydring.