Här lunchar ambulanspersonalen på Huddinge sjukhus – bredvid ambulansen

Publicerad 2024-02-09

Ambulansen står bara någon meter bort från lunchrummet.

Ambulanspersonalen blev portade från lunchrummet.

Nu tvingas de ta sin rast bland ambulansernas avgaser.

– Det är under all mänsklig värdighet, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Tidigare har ambulanspersonalen på Huddinge Sjukhus fått äta ihop med akutpersonalen i deras lunchrum. Det har de gjort länge och utan några problem, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet. Men nu sitter det en lapp med nya direktiv på dörren till rummet:

“Fr.o.m tisdag den 16/1 är Oasen inte tillgänglig för personal som arbetar på ambulansen. Vi hänvisar till pausrummet vid ambulanshallen”.

I det nya ”pausrummet”, som egentligen är garaget för ambulanserna, är det mycket som skiljer sig från akutens lunchrum. Här delar man på en gammal soffa, en nedgången kontorsstol och en gammal plaststol som ställts in i hörnet.

– Det är inte särskilt mysigt.

Diskhon. Här häller städpersonalen ut smutsigt vatten.

Bordet i fråga är ett litet träbord. Bredvid finns en diskho som städpersonalen häller ut smutsvattnet som uppstått efter att de tvättat golvet. Det saknas även fönster, vilket gör att man inte kan släppa ut de avgaser som hänger kvar i luften.

– Som grädden på moset finns det också en spol där som används för att tvätta bort kiss från använda bäcken.

En ur personalen fick ont i magen efter att ha druckit vatten från kranen. Sen dess är det ingen som vågar ta vatten därifrån. Som mest kan det samlas personal från tio ambulanser som ska dela på en mikrovågsugn.

– Vi har ingen riktig rast och kan bli dragna på jobb när som helst, vilket gör att vi inte hinner värma vår mat. Vi ska vara pigga och alerta på vägarna 24/7 för att ta hand om människor i livsavgörande situationer. Det utan att ha ätit eller ens fått dricka vatten.

Lunchrummet.

”Det är åt helvete”

Tomas Buxbaum är fackligt ombud för ambulanspersonal hos AISAB, Ambulanssjukvården i Storstockholm AB. Han känner till problematiken.

– Det är åt helvete, säger han.

Han fortsätter.

– Så här var det inte förut. Då hjälpte man varandra. Bara lös det: köp en byggbod och ställ den utanför så är det löst på någon dag. Cheferna diskuterar en lösning nu, men kommer ingenstans.

Facket har varit i diskussion med regionen för att lösa situationen sedan innan jul. AISABs fastighetsansvarig, Magnus Linderoth, säger att det är ett problem som kommit smygande.

– Det hela beror på tre saker. Ambulanspersonalens möjlighet att äta lunch har gradvis försämrats och är nu väldigt, väldigt liten. Samtidigt har akutpersonalens behov att nyttja sina lokaler ökat. Under denna tid har man inte hunnit påverka lokalernas utformning, säger han.

Ambulanspersonalen har en ”hemmastation” där de egentligen ska äta sin lunch.

– Möjligheten att inta sin lunch där är nästintill omöjlig. Därför kan personalen bara äta i samband med att man lämnar över patienter på sjukhuset, säger Magnus Linderoth.

Ömsesidig förståelse

Han upplever situationen som frustrerande, men har samtidigt en förståelse för akutpersonalens egna behov.

– Vi för en dialog med både regionen och med sjukhusen, men kommer tyvärr inte fram till något. Den långsiktiga lösningen är att etablera en egen lokal för ambulanspersonalen, säger han.

Sara Schulz är verksamhetschef för akutpersonalen på Huddinge sjukhus. Hon är inte heller nöjd med hur det blivit.

– Det är tråkigt att det dröjt så länge. Det kan bero på att man bortprioriterat detta, att det funnits mer brinnande frågor, säger hon.

Hon säger att lunchrummet inte varit tillräckligt stort för alla, vilket tvingat akutpersonalen att äta sin lunch i korridorerna utanför lunchrummet.

– De har en väldigt stressig arbetsplats, och nu var vi tvungna att prioritera. Vi har en förståelse för deras behov och vi vet att de har en förståelse för vår situation, så det är olyckligt att det blivit såhär.

Inte riktigt nöjd

Nu har man hittat en temporär lösning.

– Ambulanspersonalen har fått erbjudande om en lokal som ligger i nära anslutning till ambulanshallen som nu ska fräschas till. Detta skulle ske skyndsamt, säger Sara Schulz.

Men fastighetsansvarige Magnus Linderoth är inte riktigt nöjd.

– Den nya lokalen ligger inte i direkt anslutning till akutkliniken. Den ligger precis på gränsen för hur långt bort den får vara, vilket får konsekvenser för tillgängligheten, säger han.

Den nya lokalen påverkar också ambulanspersonalens möjlighet att hinna äta sin lunch. Han säger att det måste ske en långsiktig lösning.

– Jag är inte nöjd med en tillfällig lösning. Jag kommer bli nöjd när det blir en långsiktig lösning på plats för alla regionens sjukhus, säger han.

Följ ämnen i artikeln