Pappersbruket om stanken: Sipprat ut dålig lukt

Uppdaterad 2023-11-11 | Publicerad 2023-11-10

Pappersbruket Billerud Korsnäs i Frövi.

Källan till Örebrostanken ska vara funnen.

Pappersbruket i Frövi.

– Vi gör allt vi kan för att minimera lukten, säger Niclas Brantingson, kommunikationsdirektör för Billerud.

Det har gått knappt en vecka sedan en skarp lukt av kattkiss lade sig över Örebro, och sedan drog vidare söderut. Även i Finspång, Vingåker och Nyköping fick räddningstjänsten samtal om stanken, vilket Aftonbladet skrev om i helgen.

Under natten var det dags igen. Enligt personer som NA pratat med luktade det skarpt av surströmming och kattpiss, något som gjort att vissa till och med hade svårt att sova.

Nu bekräftar pappersbruket Billerud Korsnäs i Frövi att det troligen är deras nya sodapanna som ligger bakom problemen.

Den nya pannan installerades för bara någon månad sedan och enligt kommunikationsdirektören Niclas Brantingson har man haft vissa driftstörningar under inkörningen. Det har gjort att systemet ”gått upp och ner”, så även i natt.

– När systemet ligger nere kan det sippra ut dålig lukt innan backup-systemet går igång. Det är helt ofarligt, men kan sprida en illaluktande stank, säger han.

Även vädret påverkar, fortsätter han.

– Molnen ligger på som ett lock och gör att lukten ligger kvar längre.

Den nya sodapannan, som är en del i hur Billerud gör pappersmassa, ska bland annat göra arbetet mer energieffektivt och reducera lukten från pappersbruket. Syftet är att de gaser som orsakar lukten ska förbrännas redan i pannan, men där har det alltså blivit en ”glitch”, enligt Niclas Brantingson.

– När pannan är i full drift kommer den dåliga lukten minimeras. Vi gör allt vi kan för att minimera stanken, säger han.

Följ ämnen i artikeln