Efter ritualliknande mordet: Ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

”Övertygande bevisning att han begått brottet”

Publicerad 2023-06-25

GÖTEBORG. De båda musikintresserade männen träffades av en slump på grund av motivet på en t-shirt – en ökänd amerikansk brottsling.

De upptäckte också de att de båda var stora fans av en av punkvärldens mest kontroversiella artister.

Det närmast ritualliknande mordet som sedan skedde kan ha iscensatts för efterlikna den artistens begravning.

Den åtalade filmad av övervakningskamera på morddagen förmiddag.

Vid rättegången i Göteborg i veckan presenterade åklagaren Linda Wiking en mängd bisarra omständigheter kring mordet i Mölndal förra sommaren.

En man i 50-årsåldern hittades då klädd i endast en skinnjacka, hade nerdragna byxor och en kassettbandspelare fäst vid huvudet.

Åklagaren menar att brottsplatsen kan ha varit arrangerad för att efterlikna offrets och den åtalade gärningsmannens gemensamma idol – ”snuskpunkaren” GG Allin. Och hur han var klädd vid sin begravning.

Den misstänkte mördaren och offret, timmarna före dådet.

”Levde när jag gick”

Den åtalade mannen, som är i 40-årsåldern, medger att de båda träffats och umgåtts den aktuella kvällen, men hävdar att offret levde då de skildes åt.

Men tingsrätten anser efter att huvuddelen av rättegången är avklarad att det finns övertygande bevisning om att han begått dådet.

Den åtalade har tidigare varit tvångsvårdad på grund av psykoser som antas vara drogutlösta. Han ska nu genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, RPU.

I en första mindre utredning bedömde undersökningsläkaren att det kan misstänkas att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, både vid undersökningen och vid gärningen.

Artisten gemensam nämnare

Dagarna före dådet blev den åtalade misstänkt för att ha misshandlat sin flickvän och även förstört ett hotellrum. När han då blev anhållen klottrade han på väggarna i cellen på samma sätt som han gjort tidigare. Ett av de återkommande motiven var då den beryktade artistens gravsten med hans motto: ”LIVE FAST DIE”.

GG Allins gravsten.

Det var när han själv opåkallat började prata om GG Allin i förhören som polisen fick upp ögonen för likheterna mellan brottsplatsen och artistens likvaka.

Mannens advokat Mia Sandros tillbakavisar att brottplatsen ska ha varit arrangerad. Efter beslutet i veckan säger hon till Aftonbladet:

– Jag konstaterar att tingsrätten finner övertygande bevisning för att min klient har begått den åtalade gärningen, en bedömning jag inte delar. Men sista ordet är inte sagt.

Rättegången kommer är planerad att återupptas den 26 juli, då rätten ska avhandla om straffet ska bli vård eller fängelse.

Senaste avsnittet av Aftonbladet Krim belyser det ritualliknande mordet i Mölndal och den åtalade berättar där sin version av vad som hände.

Följ ämnen i artikeln