Internt upprop inom Liberalerna: Peta Björn Söder

Publicerad 2023-08-23

Björn Söder.

Liberaler runt om i landet kräver att partiledningen ska arbeta för att SD:s Björn Söder petas från sitt prestigeuppdrag i riksdagen.

34 lokala föreningar och sidoorganisationer har nu undertecknat uppropet.

– Jag tror att 99,99 procent av alla Liberaler hade önskat att Björn Söder inte är ordförande för den svenska delegationen i OSSE, säger Malmöliberalen Roko Kursar.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder fick hård kritik efter flera utspel om att Pride-veckan har kopplingar till pedofili.

”Jag kommer aldrig försvara Pride och dess nära - och numera legitima - kopplingar till pedofili och barns involvering i vuxnas sexuella värld” skrev han bland annat på plattformen X (tidigare Twitter).

34 liberala lokalföreningar och sidoorganisationer har nu gått samman och kräver att Liberalerna verkar för att Söder avgår som ordförande för den svenska delegationen i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Även flera HBT-föreningar i Liberalerna har skrivit under kravet.

”Björn Söder är riksdagens och Sveriges företrädare i denna organisation. Det är ett uppdrag som han inte längre kan utföra med trovärdighet”, skriver L-företrädarna i Liberalernas partitidning NU.

Tunga L-företrädare duckar

Flera av föreningarna är hemvist för tunga L-företrädare. Bland andra partisekreteraren Gulan Avci, riksdagsledamöterna Anna Starbrink och Joar Forssell samt L-profilen Martin Melin tillhör föreningar som skrivit under uppropet.

Aftonbladet har sökt dem för att ställa frågan om de backar upp kravet, men ingen av dem svarar varken i telefon eller på sms.

Inte heller Liberala Kvinnors förbundsordförande Cecilia Elving vill kommentera uppropet, som skrivits under av hennes egna lokalföreningar samt Liberala Kvinnor i Stockholm.

”Leder till livsfara”

Jan Jönsson tillhör L i Skärholmen och har tidigare riktat kritik mot Björn Söder. Han anser att frågan har sådan vikt att L-ledaren Johan Pehrson måste diskutera den med statsminister Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch.

– Det är ett rimligt krav att ställa, säger han.

Varför anser du att Söder bör avgå som OSSE-ordförande?

– De uttalanden som gjordes i samband med Pride, där hbtq-personer kopplades ihop med pedofili, det kan man inte stå för när man samtidigt ska vara den som ska driva Sveriges linje i Europa i försvaret av utsatta minoritets rättigheter.

Han fortsätter:

– Pedofilnarrativet är det som Ryssland och flera andra auktoritära regimer medvetet försöker plantera i sina befolkningars huvuden. Det leder till livsfara för många i dag.

Jan Jönsson, vänster.

”Svårt att argumentera för en samverkan mellan Liberalerna och SD”

Även partiets tidigare partiledare, numera regionpolitiker i Stockholm, Maria Leissner står bakom kravet på L-ledningen att agera om Björn Söder.

– Där är det tydligt vad OSSE står för när det gäller HBTQi-frågor. De som är med i delegationen måste respektera riktlinjerna för det. Om man aktivt undergräver grundsatserna bakom OSSE så är det svårt att leda delegationen. Därför uppmanar vi partiet att agera, säger Maria Leissner.

– Det visar sig i sådana här fall att det är en avgrundsskillnad mellan den liberala attityden och den illiberala och det är svårt att argumentera för en samverkan mellan Liberalerna och SD. Det är svårt i all synnerhet när det får sådana här konsekvenser.

Liberalernas största profil i Malmö, kommunalrådet Roko Kursar, har också valt att skriva under uppropet för att försöka förmå partiledningen att peta Björn Söder från ordförandeposten.

– Vi får aldrig låta den sortens uttalanden normaliseras. När man representerar Sverige i OSSE så företräder man alla svenskar. Inklusive transpersoner, bi- och homosexuella och andra minoriteter. Därför har jag som folkvald till uppgift att stå upp för alla människor.

Hur ser du på utsikterna för att partiledningen gör som ni vill?

– Jag tror att 99,99 procent av alla Liberaler hade önskat att Björn Söder inte är ordförande för den svenska delegationen i OSSE. Men vilka möjligheter man har för att agera i frågan är något endast partiledningen kan svara på.

Initiativtagare till kravet i tidningen NU är Johan Lisspers från partiföreningen Södermalm-Gamla stan.

”Södermalmsliberalerna är en av Liberalernas största lokala föreningar. Många av våra medlemmar är väldigt engagerade i MR-frågor och HBTQ+frågor. Därför blev också upprördheten stor över Söders uttalanden och så väcktes detta initiativ”, skriver han i ett sms.

Det är SD:s ansvar

Han tillägger att en del av OSSE:s arbete är att främja HBTQ+frågor och att Söder inte längre kan utföra sitt arbete med trovärdighet.

Liberalerna har ingen ledamotsplats i svenska OSSE-delegationen och kan därmed inte formellt väcka frågan om Björn Söder bör avgå som ordförande.

Aftonbladet har sökt Björn Söder, men han har inte återkommit med svar. Efter publicering hör Gulan Avci av sig via en pressekreterare. Hon ställer inte upp på intervju men lämnar en skriftlig kommentar:

”Björn Söder har gjort förkastliga uttalanden riktade mot HBTQI-familjen. Jag är enig med de som anser att Björn Söder inte är lämplig som ordförande för svenska delegationen i OSSE och tycker att det är helt rimligt att hans lämplighet ifrågasätts. Alla ledamöter i OSSE är valda av riksdagen för hela mandatperioden och därmed är Söders ordförandeskap i OSSE en fråga för delegationen och ytterst för Sverigedemokraterna att hantera, inte för Liberalerna. Björn Söder är Sverigedemokraternas ansvar, och problem.”