Stopp i samtal med Nordkorea – vill bara prata med USA

Publicerad 2017-10-04

Sverige har tillsammans med sex EU-länder försökt medla med Nordkorea, för att undvika en eskalering av den pågående kärnvapenkrisen med USA.

Men nu har samtalen tystnat, uppger Reuters.

– Nordkorea vill bara prata med USA, säger en EU-diplomat med insyn i mötena.

Samtidigt som Frankrike och Storbritannien försöker få USA att kyla ner spänningarna med Nordkorea, har flera EU-länder med ambassader i huvudstaden Pyongyang försökt medla direkt med regimen.

Tillsammans med sex andra europeiska länder ska Sverige i september ha hållit i minst två formella möten med nordkoreanska regimföreträdare i Pyongyang. Det uppger tre EU-diplomater till Reuters.

Men de europeiska företrädarna har känt sig frustrerade över att man inte längre får träffa regimföreträdare högre upp i näringskedjan – numera får de nöja sig med företrädare för Nordkoreas utrikesdepartement med klart lägre inflytande än tidigare.

– Det finns en känsla av att vi verkligen inte kommer någonvart, säger en av diplomaterna med insyn i mötena – som beskrivs som ”mycket allvarliga” i stämning och ton.

Vrede mot sanktionerna

Skälet till Nordkoreas styvmoderliga behandling av Sverige och de sex EU-länderna tros vara regimens vrede över de utökade sanktionerna mot landet.

EU vill bland annat få till ett oljeembargo som man hoppas att andra länder ska ställa sig bakom. Det finns även ett förslag om att återkalla nordkoreanska arbetstillstånd i Polen och andra östeuropeiska länder, eftersom man tror att lönerna hamnar på bankkonton kontrollerade av regimen i Pyongyang.

– Nordkorea har börjat betrakta EU som USA:s marionett, säger en av diplomaterna.

– De vill bara prata med USA.

Trump: ”Slösar med sin tid”

Vita huset har i sin tur uteslutit sådana samtal med Nordkorea. USA:s president Donald Trump har sagt att utrikesminister Rex Tillerson ”slösar med sin tid” på att förhandla med nordkoreanerna.

USA har ingen ambassad i Pyongyang – i stället är det Sverige som av tradition har fört landets talan i Nordkorea, framför allt när västerlänningar fått problem i landet, nu senast med amerikanska studenten Otto Warmbier.

Sverige var även första västerländska land att etablera diplomatiska kontakter med Nordkorea 1973.

Samtidigt som EU-länderna för samtal med både Washington och Pyongyang, har representanter för Kim Jong-uns regering i tysthet försökt arrangera samtal med folk knutna till Trumps republikanska parti.

Kim Jong-un förstår sig helt enkelt inte på Donald Trump och hans retorik – och vill undvika ett katastrofalt missförstånd.

– Deras främsta oro gäller Trump. De förstår sig inte på honom, säger en person med insyn i Nordkoreas kontaktförsök.

Vill undvika militärt ingripande

Samtidigt kommer rapporter om att Frankrikes president Emmanuel Macron tror sig kunna övertyga Trump om att avstå från ett militärt ingripande – och att han tror på att fortsätta repetera tålamodets och dialogens mantra till USA:s president.

EU-diplomaterna hävdar att Frankrike i nuläget är i kontakt med USA:s nationella säkerhetsrådgivare H. R. McMaster och Vita husets stabschef John Kelly. Enligt de ska både McMaster och Kelly beundra den franska militären – men det är ännu oklart hur detta i praktiken ska kunna påverka Donald Trumps inställning till Nordkorea.

– De försöker normalisera Trump, men jag tror inte han kan normaliseras. Statschefer måste prata direkt med Trump för att han ska lyssna, säger en fransk diplomat.