Syriska legosoldaterna redo att gå in i Ukraina

Uppdaterad 2022-03-21 | Publicerad 2022-03-20

De syriska legosoldaterna är redo att gå in i Ukraina.

Nu väntar de bara på grönt ljus från Vladimir Putin.

– Vi ska visa dem något de aldrig tidigare sett, säger befälhavaren Nabil Abdallah.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland meddelade nyligen att 16 000 utländska ”volontärer” kallats in för att strida sida vid sida med de ryska styrkorna.

Nu verkar de första vara på väg att ansluta till fronten.

Enligt Nabil Abdallah, befälhavare för den syriska milisen NDF, väntar man in order från det syriska och ryska styret.

– Vi är inte rädda för det här kriget och är redo så fort vi får instruktioner om att ansluta, säger han enligt Reuters och fortsätter:

– Vi ska visa dem något de aldrig sett. Vi kommer att föra gatukrig och använda oss av taktik vi lärt oss under våra strider när terroristerna besegrades i Syrien.

Nära allierade

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror dock inte att förstärkningarna kommer ge någon märkbar effekt.

– Det är viktigt att få in mer folk eftersom att det går dåligt, men att syrierna skulle vara särskilt duktiga eller förändra något håller jag som osannolikt, säger han.

Ryska och syriska soldater syns här tillsammans öster om Aleppo under kriget i Syrien. Arkivbild.

Syrien är Rysslands närmaste allierade i Mellanöstern efter att man hjälpt president Bashar al-Assad att behålla makten under kriget i landet 2015.

Milisen är specialiserad på strider i stadsmiljö och är nära knutna till regeringen i landet. Under kriget övertog de flera rebellkontrollerade områden med hjälp av ryskt flygunderstöd.

”Har jättedåligt rykte”

– De har krigat i olika städer, inte minst Aleppo. Men ukrainarna är ganska duktiga de med så de får ett hårt motstånd där, säger han och fortsätter:

–Jag ser en större risk om de sätts in och löser av ryska förband och får olika typer av bevakningsuppgifter i de ockuperade städerna eftersom de har jättedåligt rykte när det gäller mänskliga rättigheter.

Milisen har försvagats de senaste åren, men har fortfarande tiotusentals soldater tillgängliga. Syrienexperter tror att en stor del av dem kommer att ansluta till striderna om kriget drar ut på tiden.

Syriens president Assad hälsar på ryske försvarsministern Sergei Shoigu. I mitten rysslands president Putin. Arkivbild.

Kreml har inte velat svara på frågor om NDF-styrkan kommer att sättas in i Ukraina, skriver Reuters.

Sedan tidigare har det kommit uppgifter om att tjetjenska och belarusiska styrkor anslutit till striderna i Ukraina. En paramilitär grupp i Centralafrika publicerade också nyligen en video där man erbjöd sina tjänster till Vladimir Putin.