Största deltautbrottet hittills i Kina

Publicerad 2021-11-16

Mångmiljonstaden Dalian i nordöstra Kina har drabbats av landets hittills största utbrott av deltavarianten av coronaviruset.

Många av fallen kopplas till ett universitet som nu har stängt ner helt.

– När man väl bestämt sig för nolltolerans är det ytterst kraftfullt, man går ’full blast’, säger Börje Ljunggren, tidigare ambassadör i Kina.

Kina har sedan en månad tillbaka rapporterat 1 308 nya smittofall, vilket gör utbrottet till det värsta med deltavarianten hittills, värre än det man drabbades av i somras då 1 280 personer smittades under ett utbrott.

Under söndagen rapporterades 32 fall i hela landet, av dem 25 i Dalian, enligt nyhetsbyrån AP.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att smittan brett ut sig mer i Kina än tidigare och i början av november var viruset spritt till fler provinser än någon gång tidigare under pandemin.

Enligt Niklas Arnberg, virolog vid Umeå universitet, så finns det tre faktorer till smittspridningen: Att deltavarianten är mer smittsam, att vaccinen inte skyddar mot smittspridning och att coronaviruset sprids mer effektivt på vintern.

– När det blir ett lokalt utbrott är de jättetuffa. De klarar nog av att kontrollera smittspridningen bra men befolkningen får betala för det, säger han.

Flera av fallen har upptäckts på ett universitet i staden Dalian och man har nu beslutat att stänga ner campus. Studenterna får stanna på sina rum och få mat levererat till rummen eller flytta till hotell, skriver AP.

”Under rätt bra kontroll”

Flera städer har även infört krav på 14 dagars karantän för alla personer som reser in från Dalian. I Peking krävs även att alla som anländer till staden visar upp ett negativt test inom 48 timmar.

Börje Ljunggren, Sveriges före detta ambassadör i Kina.

De relativt låga siffrorna på antalet smittade i Kina har ifrågasatts. Kina har exempelvis haft en tiondel så många fall som Sverige, trots en befolkning på 1,4 miljarder. Börje Ljunggren, ambassadör i Kina mellan 2002 och 2006, alltså under sars-epidemin, tror att de stämmer i nuläget men inte till en början.

– Antalet dödsfall är få, officiellt bara runt 5 000 döda. Jag tror inte att den siffran stämmer, men jag tror inte heller att den verkliga siffran är mångdubbelt högre utan det var i det tidiga skedet i Wuhan som många inte registrerades. Läget var kaotiskt, säger han.

Han menar att Kinas hantering av coronapandemin påminner om hur man hanterade sars-epidemin 2003.

– Det finns flera faser. I den första fasen erkänner man inte situationen, men sen kommer en dramatisk omsvängning med ’lockdown’. Då får man konstatera att de lyckades kontrollera spridningen, säger Börje Ljunggren.

Många av de nya fallen i Dalian kopplas till ett universitet. Universitetet har stängt ner helt och studenterna tvingas stanna inne på sina rum.

De kinesiska myndigheterna tillämpar en strategi man kallar för ”covid-zero”, som innebär att man ska hålla smittan nere genom hårda åtgärder.

– När man väl bestämt sig för nolltolerans är det ytterst kraftfullt, man går ’full blast’, säger han.

Även Niklas Arnberg tror att smittspridningen är under kontroll i Kina.

– Det är fortfarande möjligt att resa in i Kina, det tror jag inte att det skulle vara om det hade varit kaos och jättemycket smittspridning, så den är nog under rätt bra kontroll.

Död hund väcker ilska

Samtidigt har landets hårda coronaåtgärder fått skarp kritik sedan en kvinna hävdat att sjukvårdspersonal slagit ihjäl hennes hund medans hon själv satt i karantän på ett hotell som inte tillät djur.

På det sociala mediet Weibo har miljontals skrivit om händelsen, en webbkamera i kvinnans bostad filmade den även och hashtaggen om hunden har visats över 200 miljoner gånger.

Staden Shangrao har bett om ursäkt för att man inte kommunicerat med hundägaren och sagt att sjukvårdsarbetaren som slog ihjäl hunden tagits ur tjänst, enligt brittiska tidningen The Guardian.