Krisen i Svenska Akademien

Horace Engdahl: ”Sara Danius bryter brevhemligheten”

avKerstin Nilsson

I sitt sommarprogram läste Sara Danius upp ett mejl från sin akademiekollega Horace Engdahl.

Där han berömmer hennes agerande efter avslöjandet om kulturprofilen.

Nu anklagar Horace Engdahl henne för att bryta brevhemligheten.

Men brevhemligheten handlar om att inte läsa andras post.

Den 23 november i fjol briserade bomben.

Svenska Akademiens dåvarande ständiga sekreterare Sara Danius kallade till en historisk presskonferens.

I regnet utanför Börshuset i Gamla Stan förklarade Sara Danius att Akademien brutit all kontakt med den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, gift med akademieledamoten Katarina Fostenson.

Hon meddelade också att Svenska Akademien tillsatt en advokatutredning för att undersöka mannens koppling till akademiens alla ledamöter.

Efteråt, hemma i sitt kök, fick Sara Danius ett sms från akademiledamoten Horace Engdahl, som satt och åt den sedvanliga torsdagsmiddagen på Den Gyldene Freden, efter veckans sammanträde.

1 av 5 | Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius valdes in i Svenska Akademien 2013. Hon var ständig sekreterare från 2015 till 2018 då hon lämnade Akademien.

I Sommar läste hon upp sms:et:

”Kära Sara jag hoppas att du fått något att äta. Vi har just läst pressmeddelandet här på Freden. Det är utmärkt. Vi kollade även uttalandet på DN:s webbsida. Situationen verkar något ljusare. Du har skött dig förbannat bra. Kanske vi trots allt överlever. Varma hälsningar, Horace. ”

Efter juluppehållet var tonen dock en helt annat – då krävde Horace Engdahl att advokatutredningen skulle makuleras och gick i ett sex A4-sidor långt anförande till hårt angrepp mot Sara Danius, som han bland annat ska ha kallat ”inkvisitor”

Vid sammankomst i januari hade Horace Engdahl gjort en helomvändning.

– Han krävde helt plötsligt att advokatutredningen skulle läggas ner, makuleras med omedelbar verkan, säger Sara Danius i Sommar.

Hon undrar fortfarande vad som hände under julen.

I en kommentar till DN säger Horace Engdahl att han inte lyssnat på programmet – han brukar inte lyssna på Sommar och gör inget undantag bara för att det är Sara Danius som pratar.

På frågan om sms:et den 23 november säger han att det var något han skrev i hastigt mod och senare tog tillbaka.

”Jaså, Sara Danius bryter brevhemligheten och citerar ett mejl som ingår i min långa korrespondens med henne. Intressant.” skriver han i ett mejl till tidningen.

Det han förmodligen syftar på – om inte Svenska Akademien har någon egen regel om brevhemlighet – är brytande av post- eller telehemlighet, som är ett brott, enligt brottsbalken.

Brottet, som kan ge fängelse i högst två år, handlar dock om att utan lov öppna och läsa brev eller annat meddelande – inte om ett brev eller meddelande som är sänt till en själv.