Senatsutskott röstade för en militär attack

Publicerad 2013-09-05

Med Fredrik Reinfeldt vid sin sida tog Barack Obama ett steg närmare ett ­angrepp mot Syrien:

- Det internationella samfundets trovärdighet står på spel, vi måste ­agera, sa han.

När presidenten somnade på Grand Hôtel i Stockholm i natt hade han precis fått ett första grönt ljus från senaten.

Samtidigt som Barack Obama befann sig i Sverige vann han ytterligare en krismatch på hemmaplan.

I natt röstade senatens utrikespolitiska utskott för ett angrepp mot Syrien. Resolutionen ger Obama rätt att beordra ett 60 dagar långt ingripande, som kan förlängas ytterligare 30 dagar.

Beskedet innebär ett steg närmare ett militärt ingripande. I nästa vecka väntas hela senaten rösta om resolutionen.

”Världen satte en linje”

Under presskonferensen i Rosenbad markerade Barack Obama tydligare än någonsin mot Assadregimen.

- Jag har inte satt upp en röd linje, världen har gjort det. Det internationella samfundets trovärdighet står på spel, vi måste agera, säger han.

Obama konstaterade än en gång att USA har säkra bevis på att nervgasen sarin användes i anfallet utanför Damaskus för två veckor sedan när över 1 400 människor dog. Han tillade också att USA inte stillatigande tänker se på när oskyldiga barn gasas ihjäl.

- De samlade bevisen gör oss övertygade om att Assad ligger bakom. Kom ihåg att jag var emot kriget i Irak och inte är någon som tänker ta beslut baserade på felaktiga uppgifter.

Kan ge ordern själv

Tidigare har Obama sagt att han vill ha kongressen bakom sig innan han ger någon anfallsorder, men under talet i Stockholm öppnade han för att en attack kan ske oavsett.

- Jag vet att jag inte behövde ta det här till kongressen men jag tycker att det är viktigt att de får säga sitt i saken. Jag tror dock att de kommer godkänna en militär insats, säger han.

Omtalat i USA

Obamas Stockholmsbesök var en av de mest omtalade händelserna i USA. Kritiker på högerkanten menar däremot att presidenten ljög när han inför pressuppbådet på Rosenbad hävdade att han personligen aldrig ­proklamerat en ”röd linje” i Syrien-krisen.

I augusti 2012 ska han nämligen personligen ha proklamerat den omtalade röda linjen gällande kemiska vapen.

- Det här är ju absurt. Han flipp-floppar och det gör han just för att rädda sin trovärdighet, sa tv-kanalen Fox News kommentator Sean Hannity.

Spänt läge

I dag reser Obama vidare till Ryssland. Under gårdagens pressträff passade han även på att skicka en känga till Vladimir Putin - som blockerar en FN-sanktionerad lösning i Syrienkriget. Relationerna mellan de två superstaterna är sämre än på mycket länge inför G20-mötet i Sankt Petersburg under helgen.

- Vi har gått in i en vägg. Våra åsikter ligger långt ifrån varandra när det gäller vad som bör göras i Syrien, säger Obama.

Men en diplomatisk ljusning kan vara i sikte. I går gläntade Vladimir Putin på dörren i en intervju med ­nyhetsbyrån AP:

- Vi skulle kunna accep­tera en FN-sanktionerad ­aktion mot Syrien om det finns trovärdiga bevis för att Assadregimen står bakom gasattacken, sa han.

Följ ämnen i artikeln