Rebellerna har förlorat kontrollen över Yabrud

Uppdaterad 2018-05-03 | Publicerad 2014-03-16

Syriska regeringstrupper har tagit kontroll över staden Yabrud – det sista rebellfästet nära gränsen till Libanon.

Enligt AFP har alla rebeller flytt till grannstaden – förutom en kärngrupp som fortfarande är kvar.

– De kommer aldrig att ge upp. De är beredda att dö för att försvara staden, säger Kasem Alzein, en av rebellernas doktorer.

Staden Yabrud i Qalamunregionen har länge kontrollerats av rebellerna i Syrien. Men nu rapporterar AFP att syriska regeringstrupper tagit över staden.

Viktig försörjningsväg

Enligt den syriska regeringen har stridigheterna mellan regeringstrupperna och rebellerna pågått i flera månader. Aktivister på plats rapporterade under söndagsförmiddagen att rebellerna fortfarande gjorde motstånd, men att regeringstrupperna hade kontroll över situationen.

"Våra modiga styrkor... kammar igenom staden och tar bort sprängämnen som placerats ut av terrorister", hette det i den syriska statstelevisionen.

Regeringens kontroll över Yabrud innebär att en viktig försörjningsväg mot Libanon skärs av för rebellerna. Framsteget för regeringstrupperna kommer bara en vecka efter att de lyckades ta över staden Zara, som också varit ett viktigt fäste för rebellerna.

"De tänker inte ge upp"

Enligt en millitärkälla till AFP finns det många dödsoffer bland rebellerna.

Kasem Alzein, en doktor som stödjer rebellerna och som bor i grannstaden Arsal, sa att millitära trupper tagit sig in i östra Yabrud och att rebellerna flytt till staden Flita. Han sa dock att det fortfarande finns en kärngrupp av rebeller kvar i Yabrud – som vägrar ge upp.

– De är beredda att dö för att försvara staden, berättade han för AFP.