Flera tåg inställda i Skåne

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2014-12-11

Med vinterstormen Alexander på väg in över Skåne förbereder sig Trafikverket för kaos.

Samtidigt stänger Skånetrafiken ner tågtrafiken på flera sträckor.

– Våra resurser står på tå, säger Roger Falk, pressinformatör på Trafikverket.

Stormen Alexander har fått Skånetrafiken att stänga in flera avgångar från klockan 15.00 - utan att kalla in ersättningsbussar.

De berörda sträckorna är:

Pågatåg Malmö-Ystad-Simrishamn.

Pågatåg Helsingborg-Teckomatorp-Kävlinge.

Pågatåg och Öresundståg Hässleholm-Kristianstad.

Pågatåg Helsingborg-Hässleholm.

Tågtrafiken ställs in från klockan 15.00 på fredag 12 december och beräknas återupptas kl 15.00 på lördag 13 december, skriver Skånetrafiken på sin hemsida.

Inställda tåg i Halland

Fler sträckor kan beröras och under fredagen kommer Skånetrafiken med information om hur den regionala busstrafiken drabbas.

Vid vindstyrkor som som överstiger 25 meter per sekund ställs även all trafik över Öresundsbron in.

Också Halland väntas bli påverkat. På sin hemsida skriver Hallandstrafiken att krösatågen mellan Halmstad och Värnamo kommer att ställas in i förebyggande syfte från klockan 21.00 på fredagen till 12.00 på lördagen.

Krisberedskap i länen

Samtidigt meddelar Länsstyrelserna i Halland, Skåne och Kronoberg att man höjer sin krisberedskap och uppmanar boende de berörda områdena till försiktighet.

"Det förväntade ovädret kan innebära att det att är farligt att vistas ute och kan även medföra omfattande skador på skog och byggnader med mycket stora störningar i trafik och elförsörjning", skriver länsstyrelsen i Halland på sin hemsida.

Enligt SMHI kommer stormen rasa som värst vid 21-tiden.

Och Trafikverket är beredda på rejält kaos.

– Våra resurser står på tå. Vi är beredda att skicka ut folk att röja undan träd från vägarna, säger Roger Falk, pressinformatör på Trafikverket.

SJ erbjuder återköp

I de sydvästra delarna av Sverige meddelar Trafikverket att tågtrafiken kommer att ställas in helt på de sträckor där spåren inte är trädsäkrade.

"De banor som är trädsäkrade kommer att trafikeras, men tågen kommer att gå med reducerad hastighet", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

SJ skriver på sin hemsida att resenärer på sträckorna Göteborg-Kalmar, Malmö-Göteborg och Stockholm-Malmö/Köpenhamn erbjuds att boka om eller göra återköp på sina biljetter.

Också flygtrafiken kan komma att påverkas av stormen Alexander.

– Hårda vindar väntas framåt kvällen i framför allt Skåne. Vi får avvakta och se om flyget kommer att påverkas, säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia.

Utökar varning

Stormen Alexander väntas drabba större delar av landet än vad tidigare prognoser sagt. Även Gotland och Öland har nu fått klass 2-varningar för stormbyar. Lågtrycket väntas också ta en sydligare bana än förväntat.

– Stormvarningarna gäller nu hela Skåne utom Österlen, säger meteorolog Sandra Andersson vid SMHI till nyhetsbyrån TT.

Samtidigt höjer hon varningens finger för att prognoserna är relativt osäkra.

– Det här lågtrycket har en osäker bana under dagen. Det är därför vi valt att utöka varningarna, säger Sandra Andersson.

Plocka in lösa föremål

– Vi säger att folk ska plocka in lösa föremål och ha lite ficklampor och annat hemma så man klarar sig om det blir strömavbrott, berättar Torbjörn Krokström vid Räddningstjänsten Syd.

På sin hemsida tipsar Räddningstjänsten Syd om att antingen ta in eller surra fast lösa föremål i trädgårdar och på uteplatser och balkonger, samt se över byggnadsställningar och andra tillfälliga konstruktioner. Det är också bra att se till att båtar är väl förtöjda så de inte slits loss om det blåser hårt. Om möjligt ska man hålla sig inne under en storm för att inte skadas av föremål som blåser omkring.

Ställer in färjor

Stormen som är i antågande har gjort att Destination Gotland beslutat att senarelägga och ställa in ett antal turer under natten, enligt bolagets vd Christer Bruzelius.

Turen som skulle ha gått 21.05 i kväll från Nynäshamn till Visby senareläggs till 07.00 på lördagsmorgonen och avgången från Visby mot Nynäshamn klockan 08.30 i morgon senareläggs till klockan 11.00. Därefter ska båtarna gå enligt turlistan.

Även båten som skulle ha gått från Visby till Oskarshamn klockan 01.10 natten mot lördag ställs in och som en följd av det även turen från Oskarshamn till Visby klockan 05.00 på lördagsmorgonen.

Följ ämnen i artikeln