Imamen: Tredje attentatet mot oss på kort tid

Publicerad 2014-12-29

ESLÖV. När församlingsmedlemmarna kom till moskén i Eslöv tidigt på morgonen möttes de av polis och en avspärrad lokal.

Under natten hade moskén utsatts för attentat – en ruta hade krossats och en brand hade anlagts i lokalen.

– Jag är chockad och bedrövad, säger imamen Samir Muric. Detta är tredje attentatet mot oss på kort tid.

Det var strax efter klockan tre i natt som Eslövs islamiska kulturförenings lokal utsattes för attentat. Moskén ligger i källarplanet på ett hyreshus med ett 30-tallägenheter.

– Jag vaknade av kraftiga bankar, berättar en av de boende som också är medlem i den islamiska föreningen. När jag kom ut såg jag röken välla ut ur vår moské.

Ett annat vittne såg tre män springa från platsen.

”Möttes av polis”

Polisen rubricerar nattens attentat som mordbrand.

– Man undrar verkligen hur människor som kan göra något som detta tänker, säger församlingens imam Samir Muric som var på plats för att hålla i morgonbönen klockan 6.15.

– De som till bönen möttes av polisen, berättar han.

– Vi har fortfarande inte fått komma in i lokalen och se hur stora skador attentatet orsakat, förklarade han vid tiotiden då polisens tekniker ännu inte hade anlänt för att undersöka lokalen.

Däremot var representanter för Eslövs kommun tidigt på plats.

”Normalt tryggt”

– Vi måste nu stödja den islamiska kulturföreningen på såväl kort som lång sikt. I det akuta läget handlar det om att finnas till hands, förklarar kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson.

– Det här är ju ett attentat riktat mot föreningen, men det är samtidigt ett attentat mot alla de som bor i här. Området är normalt tryggt och kulturföreningen har funnits här i många år.

Han säger att främlingsfientligheten i Eslöv inte är större än på andra orter.

Samtidigt passerar en Volvo V70 platsen och föraren rullar ner rutan och säger leende:

– Det här var ju jäkligt bra, hoppas de lyckas ännu bättre nästa gång.

Drygt 100 aktiva

Samir Muric berättar att nattens attentat mot moskén är det tredje på två månader.

– Vi har utsatts för olika slags skadegörelse under hösten, säger han.

Eslövs islamiska kulturförening har cirka 600 medlemmar. Ett drygt hundratal av dessa är aktiva och besöker regelbundet moskén.

– Många i församlingen är rädda nu, säger Samir Muric. Jag får många samtal och mail från medlemmar som är oroliga och rädslan har gjort att det kommer färre människor till moskén efter den senaste tidens attentat.
Strax efter klockan 10 kom polisens tekniker till moskén. De arbetar bland annat med att säkra spår efter de som utfört attentatet.

Teknikerna uppger att det sannolikt är bensin som använts för att anlägga branden i lokalen.
Främst är det ett område innanför  ett av de krossade fönstren som eldhärjats. Det har brunnit i heltäckningsmattan, i väggen och i taket.
– Det är fruktansvärt, säger Samir Muric när han inspekterar skadorna. Det började med skadegörelse – och så nu detta. Man utsätter faktiskt människor för livsfara.