"Partierna måste samtala med SD"

Publicerad 2014-12-05

Partierna duckar för problemen med integrationen och ger SD en populistisk frisedel.

Det skriver flera representanter från KD och C i DN Debatt i dag.

"Vi måste nu skärskåda den svenska flyktingmottagningen och dess kapacitet."

Nu vill representanterna, Rasmus Rasmusson (KD), Annelie Enochson (KD), Rolf Åbjörnsson (KD) och Staffan Danielsson (C), se fler samtal med Sverigedemokraterna. Genom att vägra bemöta partiet spelar man främlingsfientliga krafter rakt i händerna, menar de.

"Vi måste nu skärskåda den svenska flyktingmottagningen och dess kapacitet. Att kategoriskt ignorera Sverigedemokraternas närvaro i riksdagen är att ge dem en populistisk frisedel i stället för att bekämpa deras främlingsfientlighet", skriver de.

Vill ha "omedelbara avslag"

De menar att den nuvarande isoleringsstrategin fungerar kontraproduktivt och att politikerna måste våga ta i integrationsfrågorna.

De föreslår fyra reformer. För det första bör Sverige ge plats åt fler kvotflyktingar. I dag utgör de en bråkdel av Sveriges samlade flyktingmottagande, ett problem enligt debattörerna som anser att flyktingar med dokumenterad flyktingstatus trängs undan av den nuvarande flyktingströmmen. Dessutom vill de se till att flyktingar från säkra länder skickas hem snabbare. Det genom att förklara vissa asylansökningar som "omedelbart avslagbara" med hänsyn till säkerheten i hemlandet. Metoden används i både Norge och Tyskland.

"Övermäktigt tryck"

Migrationsverket måste få mer resurser. Anledningen är att de ska kunna sortera ut ogiltiga asylsökande. Kriminella människosmugglare ska stoppas och Sverige borde trycka på i EU för att få till lagliga vägar in i medlemsstaterna, skriver politikerna.

"På grund av övermäktigt tryck och/eller rådande praxis accepterar Migrationsverket i stor utsträckning den berättelse den asylsökande ger", skriver de och efterlyser en tuffare prövning. På så vis skulle landet slippa ta emot en del av "påstått förföljda unga flyktingar som i själva verket är jordägare utan giltiga asylskäl."

Även skälen för anhöriginvandring ska skärpas upp. I alliansen och MP:s uppgörelse om anhöriginvandring krävs att en flykting har försörjning innan personens familj tillåts in i landet. Men kraven används för lättvindigt, menar skribenterna som vill se ökade krav på försörjning.

"En något senare återförening kan därigenom ske med bättre framtidsförutsättningar."

Vill införa lägre minimilön

Politikerna vill också ge flyktingar bättre verktyg att integreras, genom att snabbare validera yrkesexamen från hemlandet. LAS ska reformeras, lägre minimilön ska införas och civilsamhället ska ges större utrymme för att "inspireras att bjuda hem invandrare på en måltid" eller för äldre att bli mentorer åt yngre invandrare.

De avslutar:

"Vi uppmanar partiledningarna att släppa tabubeläggning av kritiska frågeställningar om svensk migrations- och integrationspolitik - lämna inte populism i fred. Välkomna i stället era riksdagsledamöter att ta sig an landets möjligheter som invandring alltid utgjort."