Man anhållen för spioneri mot Sverige

TT

Publicerad 2019-02-27

En man är anhållen misstänkt för att ha spionerat mot Sverige för Rysslands räkning. Han arbetar inom svensk högteknologisk industri och ska ha värvats av en rysk underrättelseofficer, enligt Säpo. I en film syns hur mannen grips på en restaurang i centrala Stockholm.

– Han greps under ett möte med en rysk underrättelseofficer som är stationerad här i Stockholm under diplomatisk täckbefattning, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen.

Gripandet skedde under tisdagskvällen. Dagens Nyheter har kommit över en film som delvis visar händelseförloppet på en restaurang i centrala Stockholm.

Ett vittne beskriver hur fem–sex storväxta män stormade in på restaurangen och ställde sig runt bordet där de två männen satt. Männen leddes in i den bakre delen av restaurangen, den gripne var välklädd med mörk kavaj. Efter en halvtimme lämnade den ryske underrättelseofficeren i full fart, enligt vittnet.

Känslig information

Den misstänkte har anhållits och uppges jobba inom svensk högteknologisk industri och hanterat uppgifter som kan vara intressanta för främmande makt. Brottsligheten misstänks ha pågått åtminstone sedan 2017.

TT: Har känslig information lämnats ut till Ryssland?

– Det är för tidigt att prata om vad vi vet att han har lämnat ut, men det är ju en del i själva brottet att man bedriver sån verksamhet som syftar till att. . ., säger Stenling, som avbryter sig innan han fortsätter:

– Jag kan för utredningens skull inte gå in på vad vi vet har lämnats över.

Arbetet med ärendet har pågått under en längre tid. Säpo bedriver förundersökningen som leds av Mats Ljungqvist, åklagare vid Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål.

– Det jag kan bekräfta är att en person i går kväll greps för misstanke om olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Men det är en känslig utredning och jag kan inte säga mer än så, säger Mats Ljungqvist till TT.

"Locket på"

Han kan inte heller ge några fler detaljer kring vem den anhållne personen är.

– Det är locket på helt enkelt, och det beror på att det är känsligt läge just nu, säger han.

Hur många möten som den anhållne personen har haft med den ryska spionen vill Säpo inte säga, inte heller om de har träffats uteslutande i Sverige.

– Men vi har följt den här misstänkta agenten under en längre tid. Han har med regelbundenhet träffat den ryske underrättelseofficeren och han har gjort det på så sätt att man har vinnlagt sig för att dölja de här mötena, säger Daniel Stenling.

Den ryske spionen verkar i Sverige under diplomatisk immunitet och kan därför inte gripas eller åtalas för brott. Daniel Stenling säger dock att det utan immunitet hade varit aktuellt att gripa ryssen.

– Förmodligen skulle det vara samma brottsrubricering, säger han.

Från utrikesdepartementet vill man inte kommentera händelsen över huvud taget.

– Vi kommenterar inte eventuella diplomatiska åtgärder i nuläget, säger presskommunikatören Anna Lundbladh.

Ingen koppling

Tidigare i veckan har Aftonbladet och Ekot rapporterat om att ett tiotal personer över hela landet är misstänkta för att ha bedrivit verksamhet som kan hota rikets säkerhet. Men enligt Mats Ljungqvist finns inget samband mellan de två ärendena. Även Säpo hanterar misstankarna mot den anhållna mannen som ett enskilt ärende.

– Som jag ser det finns det inga kopplingar, utan det här är ett eget ärende som vi har följt under en tid, säger Ljungkvist.

Enligt Daniel Stenling går gripandet i linje med den bild som Säpo har av ett ökat underrättelsehot mot Sverige.

– Man söker få ett säkerhetspolitiskt övertag över ett annat land. Man har sina strategiska målsättningar och det innefattar att andra länder måste acceptera dem eller ställas inför ett faktum. Påverkansoperationer är en del i det. Men grunden för att man ska kunna göra de här påverkansoperationerna är att man har en väldigt god underrättelsebild så att man vet vilka metoder man ska använda, när och hur man ska rikta dem, säger han.

TT har varit i kontakt med den anhållnes advokat Anna Björklund, som med hänvisning till yppandeförbud inte kommenterar ärendet.