Håll ut! Snart har du styrt längst av alla

Publicerad 2015-09-07

Drottning Elizabeth II har all anledning att jubla.

På onsdag har hon styrt Storbritannien i 63 år och 217 dagar – längre än någon annan före henne.

Dessutom är hon tidernas mest populära monark.

Kung Carl XVI Gustaf är en färsking.

Åtminstone om man jämför med den brittiska monarken.

Sveriges kung var bara barnet när drottning Elizabeth II 1952 ärvde den brittiska tronen efter sin far. På onsdag har hon regerat i 63 år och 217 dagar – och tar därmed ”flest dagar på jobbet”-rekordet från Victoria I (1837-1901).

Bäst någonsin

Inför firandet kommer ett glädjebesked för det brittiska hovet: en undersökning utförd av Yougov för Sunday Times räkning visar att Elizabeth II dessutom är Storbritanniens populäraste monark genom tiderna.

Drygt en av fyra, eller 27 procent, av britterna tycker att den regerande drottningen är bäst någonsin. Hon vinner därmed en jordskredsseger framför 1500-talsdrottningen Elizabeth I, som fick 13 procent av rösterna, och Victoria I på 12 procent.

Däremot tycker mer än hälften av dem som röstade att den nuvarande drottningens tid vid makten inte har varit av lika stor betydelse som när Elizabeth I och Victoria I styrde.

Inte imponerad

Den brittiske historikern och tv-profilen David Starkey är inte imponerad av drottningens insatser som regent.

– Drottningen har varken gjort eller sagt något som kommer att bli ihågkommet. Hon kommer inte att ge namn åt en tidsperiod, eller åt någonting annat heller, skulle jag tro, säger han till brittiska Independent.

Nyligen genomfördes en undersökning där Storbritanniens sämsta regent utsågs. Titeln gick till den grymme renässanskungen Henrik VIII.