Efter dödsolyckorna: Räddningstjänsten stänger vägar helt

Uppdaterad 2016-04-29 | Publicerad 2016-04-28

Bilden visar en annan trafikolycka och har ingen koppling till artikeln.

I tisdags dog en brandman efter att ha blivit påkörd vid en olycksplats på E6 i höjd med Munkedal.

Nu ändrar räddningstjänsten i Strängnäs sina rutiner.

Framöver kommer de alltid att göra en totalavstängning av den vägbana där en trafikolycka har inträffat.

Det var i tisdags som en brandman avled på sjukhus efter att ha blivit blev påkörd av en personbil under arbetet vid en olycksplats på E6 i höjd med Munkedal, vilket bland andra Aftonbladet rapporterade om. Det är det tredje fallet på kort tid där en brandman omkommit under en räddningsinsats.

Nu meddelar räddningstjänsten i Strängnäs via sin Facebooksida att de ändrar sina rutiner i samband med trafikolyckor.

”Vi har numera som standardrutin att initialt alltid göra totalavstängning av den vägbana där en trafikolycka har inträffat.”, skriver de.

– Nu har det varit tre olyckor på kort tid, så vi kände att vi behövde sätta ned foten, säger Mårten Eskilsson, ställföreträdande räddningschef i Strängnäs, till Aftonbladet.

Kommer bli köer

Tidigare har det inte funnits några tydliga rutiner för när räddningstjänsten ska göra en totalavstängning, utan säkerheten har bedömts från gång till gång.

De nya rutinerna innebär att räddningstjänsten i Strängnäs alltid kommer att ställa upp brandbilar både framför och bakom en olycksplats för att tillfälligt stoppa trafiken.

– Då har man en fysisk barriär som man kan ha tills man kan släppa på trafiken igen. Det kommer att innebära lite mer köbekymmer, men det är för att vi ska kunna jobba säkert, säger Mårten Eskilsson.

De kommer även tillämpa en totalavstängning när man jobbat klart på platsen och räddningstjänsten ska plocka ihop avspärrnings- och trafikdirigeringsmateriel.

Bristande hänsyn vanligt

Brandmännen i Strängnäs har inte råkat ut för några allvarliga olyckor i tjänsten. Men Mårten Eskilsson menar att det är vanligt att bilister inte visar tillräcklig hänsyn vid olycksplatser, speciellt på vägar med höga hastigheter.

– Vid flera tillfällen har vi fått pyramidskyltar nedkörda och vid halt väglag har bilar kommit glidande på bredsidan mot oss. De allra flesta visar hänsyn, men det är alltför många som brister, säger han.

”Nästan alla är positiva”

Enligt Mårten Eskilsson är räddningstjänsten i Strängnäs inte först i Sverige med att införa de här rutinerna, men deras Facebookinlägg tycks engagera många. I skrivande stund har det gillats av drygt 27 000 personer.

– Nästan alla som kommenterar är positiva och har förståelse för vårt beslut. Det känns bra att trafikanterna förstår. Vi gör inte det här för att vara dumma utan för att skydda både drabbade och insatspersonal.

Hela inlägget finns att läsa nedan.

Följ ämnen i artikeln