Chefsekonom om budgeten: ”Dålig tajming”

TT

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2018-11-15

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank. Arkivbild.

Ekonomin börjar svalna av samtidigt som den försiktiga övergångsbudgeten innebär snålkörning från statens sida. Det kan bidra till avmattningen, enligt chefsekonomen.

Den försiktiga övergångsbudgeten innebär mindre utgifter för staten, eftersom den inte innehåller några politiska satsningar förutom den sänkta pensionärsskatten.

– Helheten, då det inte blir några reformer, innebär att det blir mindre pengar ut. Nu när ekonomin börjar svalna kan det bidra till avmattningen, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Dåligt läge

Hon konstaterar att den politiska röran, som är orsaken till övergångsbudgeten, kommer i ett väldigt dåligt läge.

– Om det hade hänt för två år sedan, när ekonomin gick jättebra, då hade det varit annorlunda. Men nu ser vi att exportsektorn och bostadsbyggandet saktar ned, och att folk blir mer försiktiga med sin ekonomi.

Övergångsbudgeten innebär inte någon klassisk budgetåtstramning, förklarar hon.

– Men det som kunde ha gjorts för att stimulera, det görs inte nu. Det är dålig tajming.

Försiktiga kommuner

Kommunerna får inte de utlovade extrapengarna på fem miljarder kronor, och även det kan göra kommunerna mer försiktiga med satsningar och nyanställningar, vilket i sin tur gör att sysselsättningen kan påverkas, tror hon.

– Fem miljarder är inte så mycket i det stora hela i svensk ekonomi, men för de tuffast drabbade kommunerna kan pengarna betyda en hel del. De kommer nog bli mer försiktiga, säger Anna Breman.

Följ ämnen i artikeln