Trumps krig mot media - underhållande men farligt

Som underhållningsfaktor är Donald Trumps brottningsmatch med media roande.

Ändå är det lätt att hålla sig för skratt.

Trump devalverar inte bara USA:s ställning utan tilltron till demokrati överhuvudtaget.

Invändningarna mot Trumps tweet av ett videoklipp där han handgripligen fäller en fiktiv CNN-reporter har främst varit av karaktären att det inte är ok att USA:s president uppmanar till våld mot medierna. Det är lätt att hålla med om.

Men det handlar om så mycket mer än så.
Visst drar jag på munnen åt Trumps brottningsgrepp. Man skulle kunna se det som en kul grej, en ovanlig försvarstaktik av en president som anser att han orättvist hudflängs av media.

Men i Trumps fall är det snarare en medveten taktik som han drev först i valrörelsen och sedan fortsatt med under sitt första halvår i Vita huset. Media är "fake news". Journalister är etablissemangets lögnare medan Trump är den ende som vill det amerikanska folkets bästa.

Oskyldigt offer

Trump försöker utmåla sig själv som det oskyldiga offret och media som den onda kraften som sett till att nästan alla hans vallöften hamnat i en återvändsgränd.

Sanningen är att Trumps egen inkompetens ligger bakom att hans lagförslag stoppas av domstolar eller inte får stöd i kongressen. Aldrig tidigare har väl en president med egen majoritet i kongressens båda kamrar lyckats åstadkomma så lite.

Många ledare försöker skapa en extern fiende för att ena folket på hemmaplan. För Trump fyller media samma funktion. Genom att 24 timmar om dygnet spy ut sitt hat mot media försöker han undergräva den tredje statsmaktens förtroende hos vanliga människor och därmed vända bort uppmärksamheten från sina egna tillkortakommanden och misslyckanden.

Rasera

I den mån han lyckas är det en väldigt farlig utveckling.
Förtroende för samhällsinstitutioner och för USA:s presidentmakt har tagit generationer att bygga upp. Nu är Trump i full färd med att försöka rasera detta bygge utan att ersätta det med någonting annat än sig själv som en upplyst despot. Bara han vet hur sanningen ser ut. Bara han är uttolkare av det amerikanska folkets vilja.

Man kan tycka att en video som den Trump twittrat ligger under en presidents värdighet. Hur ska folk kunna ha förtroende för en ledare som gör en realityshow av makten?

Trump har inga sådana skrupler. Han tycker tvärtom att han är en modern president som använder sociala medier för att försvara sig.

Men när Trump hävdar att CNN är skit och lögner så är det han själv som sprider falska nyheter.

Bett om ursäkt

Medan CNN har bett om ursäkt för en felaktig nyhet som handlade om Trumps kopplingar till Rysslandsspåret och sparkat tre journalister ansvariga för nyheten, så erkänner presidenten inga fel.

När Trump försöker utmåla CNN, New York Times och Washington Post som oseriösa medier så är det groteskt felaktigt.

Medias roll är att granska presidentmakten. De fyller en oerhört viktig demokratisk funktion. När ska detta elementära faktum fastna i Trumps hjärna?

Det är Trump eget beteende i Vita huset som får media att agera som de gör. För medan tidigare presidenter tagit den politiska processen på allvar så behandlar Trump det som om det vore en amerikansk brottningsmatch.

Med BBC-korrespondenten Anthony Zurchers ord:

– Dramatiken är planerad, greppen är fejk och utgången given på förhand.

Unik reaktion

Personligen tror jag inte att Trump egentligen ogillar medier, snarare är han helt beroende av dem. Hans hatretorik är en taktisk manöver.

Just därför kan man tycka att medier i USA ägnar alltför mycket tid och utrymme åt vad Trump gör. Men de gör det därför att världens supermakt aldrig tidigare haft en president som försöker underminera samhället istället för att bygga upp det.

Att en president är osams med media är inte ovanligt. Det är jobbigt att ständigt bli granskad. Men Trumps sätt att reagera är unikt. Den enda internationella jämförelsen är Turkiets president Tayyip Erdogan som inte nöjer sig med att brotta ner reportrar utan kastar dem i fängelse.

Trumps pajaskonster underminerar förtroendet för USA som stormakt. Det riskerar att få folk att tappa tilltron till demokrati som styrelseskick.

Hur trygg blir världen om USA snart spelar i samma liga som Turkiet?