Så ska regeringens möten med Jimmie Åkesson organiseras

Publicerad 2022-10-19

Detaljerna kring Sverigedemokraternas intåg på Regeringskansliet klarnar.

Enligt ett avtal mellan partiledarna ska regeringspartiernas ledare träffa Jimmie Åkesson varje vecka för möten i ett inre kabinett.

Samtidigt inrättas nu ett kontroll- och beredningskansli där sverigedemokratiska tjänstemän ska driva igenom partiets politik.

Frågan om Sverigedemokraterna ska ha tjänstemän i Regeringskansliet viftades undan av M-ledaren Ulf Kristersson under valrörelsen.

– Det kommer inte att behövas, sa Kristersson exempelvis till DN i augusti.

Efter att Tidöavtalet blivit känt står det dock klart att Sverigedemokraterna flyttar in i hjärtat av Regeringskansliet, i samordningskansliet där samtliga ärenden i regeringen hanteras.

Granskar alla ärenden

Till att börja med handlar det om en tjänstemannastyrka på sex personer som ska säkerhetsklassas och placeras i kansliet – och som leds av en chef med statssekreterarens rang men med en annan titel.

Sverigedemokraterna flyttar in i Regeringskansliets hjärta.

– Vi känner oss trygga i att alla fyra partier vill göra de här bra men naturligtvis handlar det om att bevaka våra väljares intressen, säger en SD-källa med insyn.

Uppgiften för SD-kansliet är att förbereda och granska alla ärenden som omfattas av Tidöavtalet.

– I allra högsta grad kommer det vara en kontrollfunktion, säger SD-källan.

Utöver det ska SD-kansliet arbeta med förberedelser av ärenden, så kallad beredning, arbeta med budgetförhandlingar, samt arbeta med detaljer i politikstyrningen av sju projektområden som anges i Tidöavtalet.

Den politiska ledningen av samordningskansliet ska skötas av ett ”inre kabinett” bestående av partiledarna för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

”Ska ske veckovis”

Under förhandlingarna mellan partierna avtalades att gruppen ska träffas en gång i veckan, erfar Aftonbladet.

– Man kommer så klart träffas med den regelbundenhet som krävs men det är avtalat att det ska ske veckovis, säger SD-källan.

Samtidigt kommer Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalernas partiledare sammanstråla i ytterligare ett regeringskabinett där inte Jimmie Åkesson är välkommen, vilket Expressen var först med att rapportera.

De fyra samarbetspartiernas partiledare.

– Det kommer att finnas möten som är mellan bara oss och statsministerpartiet och det kommer naturligtvis vara så att också de andra träffas utan oss när det är saker som ska diskuteras där inte vi har ett samarbete, säger SD-källan.

”Kommer att bli naturligt”

Framför allt handlar det om utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, men även styrning av myndigheter, där Sverigedemokraterna inte får delta.

Inom Sverigedemokraterna hoppas man dock på att kunna utöka samarbetet med regeringen också på områden som inte omfattas av Tidöavtalet.

– Det kommer att finnas ett värde i att samarbete även utanför de områden vi kommit överens om i dag. Det kommer att bli naturligt att göra det, säger källan.

Enligt Aftonbladets uppgifter kommer namnet på chefen för SD:s kansli i Regeringskansliet presenteras i närtid och under onsdagen pågick flera möten för att hantera organisatoriska frågor som i vilka lokaler de sverigedemokratiska tjänstemännen ska sitta.

– Vi kommer att fatta ett antal formella beslut om organisationsformer så att allting kommer igång, sa Ulf Kristersson i går när han svarade på frågan vad som händer framöver.