S rasar efter vindomen – kräver lagändring som ska stoppa bolaget

Publicerad 2023-07-07

HD-domen som nu gör det möjligt för privata bolag att sälja alkohol i Sverige genom e-handel får Socialdemokraterna att rasa.

Nu kräver partiet att lagen ändras så att vinbolagen stängs ute från den svenska marknaden. Samtidigt öppnar ansvarig minister för att se över reglerna.

– Den här möjligheten, som hotar Systembolagets monopol, den måste man förstås försöka täppa till, säger S-toppen Lena Hallengren.

På fredagsmorgonen meddelade Högsta domstolen, HD, en ny dom som kan utmana Systembolagets monopol på alkoholförsäljning i Sverige.

Domen innebär att det danska bolaget Winefinder får tummen upp för att fortsätta sälja vin i Sverige genom e-handel. Systembolaget hade krävt ett stopp för försäljningen, men fick alltså inget gehör av HD.

Nu kräver Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, att lagen ändras så att vindomen kan brytas upp och det återigen blir förbjudet för e-handelsbolag att sälja alkohol i Sverige. S-toppen ser ”med stor oro och en del besvikelse” på domen.

– Det är många med mig som ser detta som ett direkt hot, vid sidan av gårdsförsäljningen, mot just det svensk systembolagets alkoholmonopol när det gäller försäljning.

”Måste se över lagstiftningen”

Lena Hallengren anser att Winefinders verksamhet, som innebär att kunder i Sverige kan beställa vin med hemleverans till dörren, är att likställa med distanshandel som bör omfattas av lagen. HD har i sin dom skrivit att Winefinders verksamhet snarare är att likställa med import av alkohol, som är lagligt enligt tidigare domstolsprövningar.

– När man riggat det på det här sättet så blir man en konkurrent till Systembolaget. Jag tycker att det är uppenbart, jag tror att många håller med mig om det. Det känns väldigt oroande att den här domen inte tar in det, säger Lena Hallengren.

– Nu måste man se över lagstiftningen. Den här möjligheten, som hotar Systembolagets monopol, den måste man förstås försöka täppa till.

Socialminister Jakob Forssmed (KD).

Socialministern: ”Ska värnas”

Ansvarig minister, socialminister Jakob Forssmed (KD), skriver i ett uttalande till Aftonbladet att regeringen nu ska se över om lagen behöver ändras.

”Detaljhandelsmonopolet är en viktig del i svensk alkoholpolitik, som ska värnas. Vi kommer analysera den nu aktuella domen, vilka konsekvenser den kan få och vilka eventuella åtgärder som den föranleder”, skriver statsrådet.

Från högerdebattörer går tonerna i annan skala. Benjamin Dousa, vd för tankesmedjan Timbro, är mycket glad över HD-domen.

– HD:s dom är sämsta tänkbara för Systembolaget, och bästa tänkbara för oss som vill att Sverige blir ett mer normalt land. Nu får Winefinder sälja och leverera vin i Sverige, det betyder också att det blir fritt fram för aktörer som Ica, Mathem och Lidl att sälja alkohol och leverera alkohol online, säger Benjamin Dousa i en kommentar.

– Det här kommer förändra svensk alkoholpolitik för evigt. Detta är början på slutet för Systembolaget. Sannolikt har vi inte ett monopol om 10-15 år som ett direkt resultat av dagens besked.

Även Moderata ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor ser positivt på HD-domen.

– Detta är riktigt bra! Sverige blir steg för steg ett land som sätter människan framför systemen. Ser fram emot att se fler företag växa fram, säger han.

Benjamin Dousa.