Beväpnad polis bevakar polishuset i Norrköping

Polis knivhuggen – allvarligt skadad

Publicerad 2023-02-28

Tungt beväpnade polispatruller bevakar entrén till polishuset i Norrköping efter gårdagens knivattack.

Skadeläget för den skadade polisen är ”allvarligt men stabilt”.

Polisen utreder även försök till allmänfarlig ödeläggelse.

En polisman hade precis avslutat sin arbetsdag och var på väg hem då han blev attackerad med ett vasst tillhygge på måndagseftermiddagen i Norrköping. Den misstänkte gärningsmannen, en man i 60-årsåldern, som attackerade polisen blev skjuten. Ärendet rubriceras som försök till mord.

Polisen hade en presskonferens på tisdagsförmiddagen med anledning av händelsen. En regional särskild händelse har inletts på grund av en eventuellt höjd hotbild.

Bevakningen har förstärkts – polispatruller, försedda med förstärkningsvapen, bevakar polishuset i Norrköping.

– Våra tankar går till vår poliskollega och hans anhöriga, säger Jan Hofvenstam, polisområdeschef i Östergötland under pressträff på tisdagen.

Polismannen fördes till sjukhus där han opererades på måndagen.

– Polisen höggs med kniv, läget är allvarligt men stabilt, säger Peter Wahlberg, kommenderingschef och lokalpolisområdeschef i Norrköping, på pressträffen.

I ett pressmeddelade på eftermiddagen skrev Åklagarmyndigheten att ytterligare en polis hade skadats. Detta var felaktigt – myndigheten har rättat informationen, och uppger att ytterligare en polis utsatts för grovt olaga hot. Bägge poliserna var civilklädda.

På måndagskvällen kom uppgifter om att det ska ha funnits misstänkt farliga föremål innanför avspärrningen vid polishuset. Peter Wahlberg säger att polisen har löpande kontakt med Säkerhetspolisen.

– Vi har haft och har kontakt med Säkerhetspolisen i ärendet.

Under tisdagseftermiddagen anhölls mannen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Polisen vill inte uttala sig om motivbilden.

Polis med förstärkningsvapen utanför polishuset under tisdagen.

Följ ämnen i artikeln