Nya sympatiåtgärder mot Tesla

Publicerad 2024-02-21

LO-facket Seko varslar i dag om nya sympatiåtgärder i Teslakonflikten.

De ska bland annat stoppa underhåll, service och etablering av biljättens laddstationer.

”IF Metalls kamp är även vår kamp”, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

Om inte Tesla tecknar kollektivavtal med IF Metall kommer Sekos medlemmar bland annat stoppa nyanslutningar, nätutbyggnad, service, underhåll och reparationer av bilföretagets samtliga laddstationer i Sverige.

”IF Metalls kamp är även vår kamp. Genom att vägra förhålla sig till spelreglerna här i Sverige så försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge arbetarna sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal”, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia, i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Det är givetvis helt oacceptabelt. Den strid som nu IF Metall tar är viktig för hela den svenska kollektivavtalsmodellen”.

En strejkvakt från IF Metall utanför Teslas anläggning i Örebro tidigare i februari.

Sämre möjlighet att expandera

Seko menar att det här kommer få effekt på längre sikt eftersom det begränsar Teslas möjlighet att expandera.

”Vi backar IF Metall i denna viktiga konflikt. Vi är inne i en viktig period för svensk fackföreningsrörelse och för den svenska modellen. Vi och våra medlemmar kommer att göra allt vi kan för att de anställda på Tesla ska få rättvisa villkor på jobbet”, säger Sekos avtalssekreterare Ulrika Nilsson.

Stridsåtgärderna börjar gälla från den 4 mars. Företagen som berörs är bland annat Vattenfall, Eon och kommunala energibolag.

IF Metalls strejk mot Telsa har pågått i snart fyra månader och stöttas med sympatiåtgärder från flera fackförbund.

Följ ämnen i artikeln