81 års fängelse för amfetaminfabrik i stall

Inspirerades av Netflix-serien ”Breaking bad”

Publicerad 2023-09-07

De påstod att de skulle använda byggnaden för att meka med bilar i.

Istället tros de unga männen ha byggt om stallet i Sölvesborg till en amfetaminfabrik.

Nu döms 13 personer till sammanlagt drygt 81 års fängelse för delaktighet i verksamheten.

Grannar reagerade på att det plötsligt stod dyra bilar utanför stallet som stått tomt en tid.

Huvudmännen i ligan var åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott – framställning av flera hundra kilo amfetamin. En av de utpekade ledarfigurerna döms nu till nio år och sex månaders fängelse.

Andremannen får åtta år och sex månader. Övriga elva döms till fängelse som varierar mellan fyra och ett halvt år till sju år.

Sammanräknat dömer tingsrätten ut fängelse i 81 år och åtta månader.

En av de misstänkta amfetaminkockarnas egna bilder på sig själva. Den här har bildtexten ”Walter White”, namnet på huvudpersonen i succé-serien ”Breaking bad”. Där började en kemilärare tillverka metamfetamin i mycket stor skala.

Operation Kuba

Det är under våren 2021 som polisen inleder en insats som går under namnet ”Operation Kuba”. Med spaning och telefonavlyssning kartlägger utredarna en grupp män från Kristianstad, som ofta tycks transportera dunkar och lådor mellan olika fastigheter i Skåne och Blekinge.

Utredningen leder till ett stall utanför Sölvesborg. Efter några veckors spaning har polisen tillräckligt på fötterna, och genomför en koordinerad razzia där sju personer grips.

Ytterligare misstänkta kan sedan kopplas till ligan vilket leder till att sammanlagt 15 personer åtalas.

I domen i Kristianstads tingsrätt i dag fälls tio av dem för synnerligen grovt narkotikabrott. Tre andra fälls för grovt narkotikabrott, och två personer för skyddande av brottsling.

Spanarna lade märke till hur lådor och dunkar hanterades vid en lokal i Kristianstad.

Flera hundra kilo

Tillverkningen bedöms ha uppgått till 270 kilo och beräknas vara värt flera tiotals miljoner kronor i missbrukarledet.

Ligan, som haft sin bas i Kristianstad, har enligt utredningen använt sig av halvfabrikat, amfetaminolja, i sin storskaliga verksamhet. Och den oljan bedöms lättare att smuggla in i Sverige än pulver.

– Man kan gömma det i alla möjliga typer av kommersiella produkter, kemisktekniska produkter, i emballage som till synes ser helt harmlösa ut, sade Alm vid Polisens nationella, operativa avdelning, tidigare till Aftonbladet.

I Aftonbladet Krims avsnitt ”Knarkstallet” berättas historien om hur polisen kom ligan på spåren.

Följ ämnen i artikeln