Tros ha röjt vaccinationsregister – åtalas

TT

Publicerad 2024-03-07

En konsult som tidigare arbetat åt Folkhälsomyndigheten (FHM) åtalas misstänkt för att ha röjt personuppgifter från cirka 800 barn.

Enligt FHM finns det ”risk” att uppgifter ur hela vaccinationsregistret – som omfattar cirka sju miljoner personer – röjts.

Konsulten var anlitad för att arbeta med it och anmäldes redan 2022 till polisen, misstänkt för dataintrång i det nationella vaccinationsregistret, efter att uppgifter från cirka 800 barn under tolv år publicerats på internet.

Efter att händelsen utretts ytterligare bedömer nu FHM att det ”finns risk” för att personuppgifter från hela vaccinationsregistret läckt. Där fanns vid tidpunkten uppgifter från cirka sju miljoner personer, däribland om covid-19-vaccinationer.

Konsulten åtalas nu för misstänkt brott mot tystnadsplikt.

”Det är oerhört allvarligt att uppgifter som omfattas av sekretess har röjts”, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på FHM, i ett pressmeddelande.

Ärendet har även anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten.

”Vi ser mycket allvarligt på det som hänt, och vi har vidtagit en rad åtgärder för att ytterligare höja säkerheten. Man ska kunna lita på att ens personliga uppgifter hanteras på ett säkert sätt”, säger Bråstad.

Följ ämnen i artikeln