Försvunna barnen i djungeln hittade vid liv

Publicerad 2023-06-10

I 40 dagar var de försvunna i Amazonas.

Nu har de barnen som försvann i djungeln efter en flygkrasch hittats vid liv.

– Det är en lycka för hela landet, uppger Colombias president Gustavo Petro.

Beskedet om mirakelräddningen ger han på Twitter under natten till lördagen.

President Petro har också publicerat en bild på räddningsarbetare som pratar med barnen.

Barnen och soldaterna som hittade dem i djungeln.

– De var tillsammans. De är svaga. Vi måste låta läkare undersöka dem. Men de är hittade och det gör mig väldigt lycklig, säger han till reportrar efter beskedet uppger Reuters.

Barnen ska ha uppvisat tecken på uttorkning och ha vara insektsbitna och flögs kort till en närliggande stad för vård. Senare har de flugits i ambulansflyg till huvudstaden Bogotá och återförenats med sin pappa.

Överlevde flygkrasch

Barnens mamma, piloten och ytterligare en vuxen dog när Cessnaplanet de färdades i kraschade i tät djungel i Colombia den 1 maj.

Men de fyra syskonen – 13, 9, 4 och 11 månader – överlevde och gav sig ut i djungeln ensamma i jakt på hjälp.

Vraket efter den Cessna C206 familjen färdades i.

Det tog räddningsstyrkorna två veckor att nå planet, som hade slagit i trädtoppar efter att ha drabbats av motorproblem.

Sedan dess har ett stort räddningspådrag letat efter barnen. Över 100 militärer från Colombias specialstyrkor har kallats in i sökandet. Även medlemmar från ursprungsfolk har också hjälp till.

Och det har varit ett mödosamt och stundtals frustrerande arbete. Sikten i den täta vegetationen är dålig och det regnar 16 timmar om dagen.

– Det är inte som att hitta en nål i en höstack – det är som att hitta en liten loppa i en enorm matta som rör sig i oförutsägbara riktningar, sa generalen Pedro Sánchez, som har lett insatsen, för en vecka sedan.

Vid ett tillfälle bedömde man att styrkorna befann sig endast 100 meter bort från barnen.

För att kunna få kontakt och lokalisera dem har visselpipor hängts upp. Från en helikopter har man sänt ut ett inspelat meddelande från barnens mormor där hon uppmanade dem att sluta röra på sig så att räddningsarbetarna lättare skulle hitta dem.

Ett av barnen tas emot på flygplatsen i huvudstaden Bogota.

Spår av halväten frukt

I jakten på barnen trodde teamet att man hade korsat deras spår.

Man har hittat fotavtryck i leran och funnit halväten frukt som de lämnat efter sig. Man har också hittat vindskydd som barnen tillverkat av träd och blad från vegetationen i djungeln.

Det är ett under att barnen kunnat överleva så länge i regnskogen. Men enligt en släkting ska 13-åringen, en flicka ha kunskaper om det.

– Den stora flickan är mycket intelligent. Hon är mycket aktiv, hon är stark, säger släktingen Fidencio Valencia till AFP.

General Sánchez sa sig dock vara ”hundraprocentigt säker” på att syskonen skulle hittas vid liv.

Och i natt fick han rätt.

Flyg och helikoptrar från Colombias flygvapen har deltagit i räddningsarbetet.

Barnen tas emot på flygplatsen i Bogota, Colombia.

Följ ämnen i artikeln