Hundratals vill testa livet bakom galler

TT-AP

Publicerad 2022-02-22

Celler görs i ordning på nya, kombinerade häktet och anstalten i västra Zürich. Bilden är från juni 2021.

Sugen på att sitta i en häktescell i en dag eller två? Hundratals frivilliga har anmält sig till att testa de nya häkteslokalerna i Zürich i Schweiz.

Myndigheterna i Zürich fick in 832 ansökningar när de sökte frivilliga till projektet. Hur många som till slut får chansen att testa på livet bakom galler den 24–27 mars är ännu inte avgjort.

Deltagarna som väljs ut måste vara ortsbor och ha fyllt 18 år. Det kostar inget att delta och maten de bjuds på blir densamma som för riktiga fångar. Volontärerna måste också genomgå ordinarie häktesrutiner så som säkerhetskontroller och rastning på gården. Kroppsvisitering är dock frivilligt.

Den som drabbas av cellskräck kan också bli utsläppt med hjälp av ett stoppord, lovar kriminalvården i regionen.

Projektets syfte är att testa de nya lokalernas kapacitet, service och verksamhet, men också utvärdera hur samarbetet med andra myndigheter som polis och åklagare fungerar. Samtidigt ska testperioden ge kriminalvårdarna den respekt yrket förtjänar, hoppas myndigheterna.

”Det finns så många dåliga skräckhistorier om livet i fängelse och om det krävande arbetet kriminalvårdarna utför dagligen att vi ville ta den här chansen för att visa hur vi verkligen jobbar – och hur mycket professionalism och erfarenhet som behövs”, säger Marc Eiermann, anstaltschef, i en skriftlig kommentar.

Följ ämnen i artikeln