Trumps värsta huvudvärk

Jag har skrivit det tidigare och jag skriver det igen.

Rysslandsspåret är Donald Trumps värsta huvudvärk och något som hotar hans fortsatta existens i Vita huset.

Vad den sparkade nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn eventuellt har att berätta vet vi inte. Men när hans advokat säger att ”Flynn har en historia att berätta” så indikerar det att det finns saker av substans som han ännu inte avslöjat.

Om innehållet är av den arten att det gör att president Trump kan ställas inför riksrätt vet vi inte. Men när Flynn via sina advokater säger att ingen vettiga människa skulle vittna om dessa saker utan att först få åtalsimmunitet så tyder det på att hans egen bedömning är att hans gjort saker som skulle kunna vara brottsliga.

Frågan är på vem uppdrag.

Den frågeställningen kommer att lägga sig som en våt filt över Trumpadministrationen när det adderas till alla de tidigare uppgifterna om Trumpkampanjens eventuella inblandning i Rysslands försök att påverka utgången av det amerikanska presidentvalet.

Dagar räknade

Begreppet ”ingen rök utan eld” kommer att dammas av och spekulationens vågor att gå höga.

För ingen tvekan råder om att ifall det går att bevisa att Trumps presidentvalskampanj under valrörelsen samarbetade med Ryssland för att vinna presidentvalet så är Trumps dagar i Vita huset räknade.

Givetvis har det betydelse i vilken utsträckning Donald Trump personligen kan knytas till eventuella oegentligheter men mycket allvarligt även om bara några av hans närmaste medarbetare är inblandade.

Vad vi vet hittills är att FBI slagit fast att Ryssland försökt påverka utgången av presidentvalet. Flera utredningar pågår om exakt hur omfattande dessa försök har varit och vilka kontakter Trumps kampanj haft med ryska företrädare. Syftet är att utreda huruvida Trumps eller hans medarbetare samarbetat med Ryssland för att svärta ner Hillary Clinton och vinna valet.

I går avslöjades att Trump försökt påverka Rysslandsutredningen genom att i hemlighet förse ordföranden Devin Nunes med utvalt material.

Tagit emot pengar

Vi vet också att ett antal personer som arbetade i Trumps kampanj och höga medarbetare i administrationen haft långvariga och vänskapliga kontakter med Ryssland och Putinadministrationen.

Förre kampanjgeneralen Paul Manafort tvingades sluta i somras sedan det avslöjats att han tagit emot stora penningsummor från dåvarande premiärministern Viktor Janukovitj Putinvänliga parti i Ukraina.

Michael Flynn tvingades avgå sedan han inte talat sanning om sina möten med Rysslands ambassadör i USA.

Utrikesministern Rex Tillerson står sedan sin tid som chef för Exxon på mycket god fot med Vladimir Putin.

Vad vi också vet är att Donald Trump under hela valrörelsen talade väldigt väl om Rysslands president Vladimir Putin trots att landet står under ekonomiska sanktioner från såväl USA som EU för den illegala annekteringen av Krim.

Undviker kritisera Putin

Sedan han blev president har Trump, som inte drar sig för att dela ut rallarsvingar åt alla håll på twitter, aldrig kritiserat Putin. Inte ens efter att rysk polis brutalt slog ner fredliga demonstrationer över hela landet den gångna helgen.

Vilket skälet än är, är det uppenbart att Trump till varje pris vill undvika att kritisera Ryssland eller Putin. Det behöver inte vara en indikation på att han spelat under täcket med ryssarna men det gör att många undrar varför den annars så frispråkige presidenten är så försiktig i sin hantering av Kreml.

Problemet för Trump är att även om hans kampanj inte gjort sig skyldig till några oegentligheter så är misstankarna i sig så allvarliga att de negativt påverkar hans förmåga att fungera som president.

Inga garantier

Att få fram sanningen kommer att ta lång tid. Medan processen pågår undermineras Trumps auktoritet ytterligare.

För att ställa Trump inför riksrätt krävs att en majoritet i representanthuset. Presidenten gynnas av att republikanerna har en majoritet i både kongressens kamrar. Men efter omröstningen om sjukförsäkringen är Trump på krigsstigen mot delar av sitt eget parti.

Några garantier för lojalitet med Trump finns inte längre.