Polisen: ”Största kommenderingen vi haft”

Publicerad 2017-11-14

Polisen i Göteborg har samlat sina resurser för att kunna säkerställa säkerheten under EU-toppmötet på fredag.

– Det är en av de största kommenderingarna som vi har haft i modern tid, säger polischefen Klas Friberg under en presskonferens.

Regionpolischef Klas Friberg under en pressträff i Göteborg.

På fredag, den 17 november samlas EU-ledare till ett toppmöte om rättvisa villkor och tillväxt. Mötet hålls i Eriksbergshallen på Norra älvstranden i Göteborg.

Enligt polischefen Klas Friberg är kommenderingen med anledning av EU-toppmötte en av de största Sverige haft i modern tid.

– Och absolut den största i Västsverige, lägger Friberg till.

Arbetar utifrån hög hotbild

Han säger också att man samarbetat med en rad olika aktörer, däribland Säpo och Försvarsmakten. Dessutom har man tagit en personal från de övriga sex polisregionerna i Sverige.

– Vi måste först och främst säkerställa att mötet kan genomföras. Och därefter måste vi säkerställa att de eventuella opinionsyttringar som kommer att framföras, kan göra det utan att det uppstår någon säkerhetsrisk.

Erik Nord som har varit planeringsansvarig inför kommenderingen, säger att polisen har arbetat utifrån tesen att det råder en hög hotbild mot toppmötet.

– Vi har planerat utifrån en hög hotbild för att sedan kunna sänka nivån, vilket vi nu har gjort. Man bedömer att det är relativt låg risk för allvarliga ordningsstörningar, säger Erik Nord.

”Håll er borta från fönster och balkonger”

Han säger dock att generella terrorhotnivån för Sverige ligger på tre på en femgradig skala.

– Och det har vi haft med oss under planeringen, säger Erik Nord.

Tidigare i veckan höll polisen ett informationsmöte för boende och företagare som kommer att påverkas av de avspärrningar som kommer att sättas upp i centrala Göteborg med anledning av EU-toppmötet.

För att underlätta polisens arbete uppmanas boende och företagare att hålla sig borta från fönster och balkonger.

– Vi kommer ha uppsikt på hela området. För att vi ska ha möjlighet att identifiera hot så är det lättare om människor håller sig undan, säger kommunpolis Håkan Frank.

Och fortsätter:

– Om de boende till exempel står med kameror är det svårt att fokusera på ett eventuellt hot.

 

LÄS OCKSÅ: Göteborgskravallerna – ett trauma ännu efter 16 år