Malmö stads miss kostade skattebetalarna tusentals kronor

avAftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Marie Carlsson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
Foto: tt, Socialdemokraterna
Marie Carlsson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Malmö stad betalade mångdubblade hyror för akutlägenheter till hemlösa.

I flera år.

Nu avslöjar Hem & Hyra att kommunen kunde ha fått tillbaka pengarna - men att de valde att avstå.

Uppemot 45 000 kronor per månad och lägenhet. Så mycket betalade kommunen för akutlägenheterna som sedan inte visade sig vara akuta boenden.

Enligt en granskning som tiningen Hem & Hyra har gjort bodde hemlösa kvar i lägenheterna under lång tid - ibland kunde det röra sig om flera månader eller till och med år. Men kommunen fortsatte ändå att betala med hjälp av skattemedel.

För ansvarigt kommunalråd Sedat Arif (S), kom Hem & Hyras avslöjande som en överraskning och i en tidigare intervju har han lovat att sätta stopp för pengarullningen.

Det har sedan visat sig att Malmö stad nyligen lagt ner en utredning om möjligheten att få tillbaka pengar.

Förslaget från förvaltningen, att inte kräva tillbaka överhyra, har nu vunnit i en omröstning i Arbetsmarknads- och socialnämnden med sju röster mot sex. S, L och MP mot M, C och SD.

– Det är en väldigt komplex fråga men vi landade i det här. Som kommun är vi ändå den starkare parten, säger Rose-Marie Carlsson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialförvaltningen och ansvarigt kommunalråd under Sedat Arifs tjänstledighet.

Förvaltningen har nu fått i uppdrag att utreda om kommunen fortsättningsvis skulle kunna driva akutboenden i egen regi, i stället för att som nu hyra boenden, av aktörer som i åratal tagit ut för mycket i hyra.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Hemlösa