Munskyddsindustrin blomstrar i Kina

TT-AFP

Publicerad 2020-03-27

Som att skriva ut pengar. Så beskriver kinesiska företagare tillverkningen av munskydd.

Branschen har fått ett andra uppsving sedan coronaviruset spridit sig från Kina och vidare till resten av världen.

Sedan coronavirusets utbrott har tusentals fabriker i Kina ställt om sin verksamhet till en ny och väldigt lönsam produktion – munskydd.

Under januari och februari har närmare 9 000 nya tillverkare av maskerna registrerats i landet, enligt Tianyancha, en plattform för företagsdata.

– En maskmaskin är en riktig pengaskrivare, säger Shi Xinghui, säljchef på ett företag som tillverkar munskydd i Dongguan i södra Kina.

Vinsten per mask låg tidigare på mindre än motsvarande en svensk tioöring, men har nu ökat och ligger på flera gånger så mycket, enligt Shi Xinghui,

– Att skriva ut 60 000 eller 70 000 ansiktsmasker är likvärdigt med att skriva ut pengar, säger han.

Produktion dygnet runt

När viruset började få rejäl spridning i staden Wuhan, där utbrottet startade, smällde företagaren Guan Xunze, som tidigare var i läkemedelsbranschen, upp en munskyddsfabrik på elva dagar. Till en början, i februari, gick leveranserna inom Kina.

Nu går de i stället till Italien där fler människor har dött i covid-19 än i Kina, enligt officiella uppgifter. Totalt har minst en halv miljon människor insjuknat i pandemin världen över och efterfrågan på skyddsutrustning är skriande hög.

Även produktionen av maskiner som tillverkar maskerna blomstrar. Företagaren Qi Guangtus produktion av maskinerna har rullat dygnet runt sedan den 25 januari – två dagar efter det att Wuhan stängdes.

Qi Guangtu har investerat motsvarande 50 miljoner yuan, motsvarande 70 miljoner kronor, i fabriken. Sedan januari har han sålt 70 maskiner och har 200 väntande beställningar – vilket kommer ge honom tillbaka över det dubbla som investerats.

Andra våg

Den höga efterfrågan på munskydden har fått priserna på materialet som krävs för tillverkningen att skjuta i höjden – från motsvarande 14 000 kronor till närmare 680 000 kronor per ton, enligt Guan Xunze.

Trots det är marknaden fortsatt lukrativ – inte minst globalt. Guan Xunze har redan levererat en miljon munskydd till Italien och Shi Xinghui har över 200 beställningar från Sydkorea och EU-länder.

– Första toppen var under mitten av februari. Nu är det en andra våg på grund av pandemin, säger Shi.

Guan tror att verksamheten har en framtid även efter det att smittspridningen av coronaviruset har ebbat ut.

– De flesta kommer att ha fått vanan att bära mask efter det här utbrottet, säger han.

– Jag kommer att stanna inom branschen.