Därför hoppas Kim Jong-un på Putin

Nordkoreas diktator träffar inte många ledare. Men de han träffar är världens mäktigaste.

Med toppmötet hos Vladimir Putin i ryska Vladivostok hoppas Kim Jong-un sätta press på Trump med målet att bli av med sanktionerna.

Kim Jong-un hart gjort en märklig resa sedan han som nummer tre i familjedynastin tog över Nordkorea i december 2011. Då inte ens fyllda 30 år.

Fram till början av förra året isolerade han sig helt från omvärlden. Under sina första sex år besökte han inte ens landets främsta allierade Kina. Istället ägnade han sig åt att neutralisera hot på hemmaplan bland annat genom att avrätta sin farbror Jang Song-thaek. Då spelade han den förväntade rollen som galen diktator.

Vid nyår 2018 gjorde diktatorn plötsligt en helomvändning. Han lovade upphöra med kärnvapentester och öppnade upp för vänskapliga kontakter med sin södra halva, Sydkorea.

Sedan dess har det gått snabbt.

Kim Jong-un har varit i Kina flera gånger och träffat president Xi Jinping, ledare för världens nästa supermakt. Han har haft två toppmöten med USA:s president Donald Trump. Det första i Singapore och det andra i Hanoi.

Bryta isolering

Det är uppenbart att Kim Jong-uns nya strategi är att bryta isoleringen av Nordkorea och bli av med de hårda ekonomiska sanktioner som omvärlden infört som straff för landets kärnvapenprogram.

Han vill göra om Kinas trick. Behålla ett stenhårt förtryck av mänskliga fri- och rättigheter men ändå få ekonomin att blomstra. När folk ser att de får det bättre är majoriteten nöjd även om de inte har någon frihet. Det har fungerat i Kina så varför skulle det inte fungera i Nordkorea där förtrycket om möjligt är ännu hårdare.

Om regimen bara fortsatt som tidigare fruktade Kim att fattigdom och misär till slut skulle leda till en folklig revolt. Han är ung och vill sitta kvar på livstid. En sannolikt omöjlig kombination utan att se till att nordkoreanernas levnadsstandard höjs rejält.

Där sätter sanktionerna i dag stopp. Visserligen kan regimens toppskikt gå runt dem på olika sätt och fylla på sitt förråd av champagne och andra lyxvaror och importera delar till kärnvapenanläggningar. Men folket i många delar av landet lever i svår fattigdom och periodvis till och med svält.

Fiasko

Kim hade hoppats att hans andra möte med Trump skulle resultera i att åtminstone en del av sanktionerna försvann. Men presidenten vågade inte gå honom till mötes utan att Nordkorea vidtar konkreta åtgärder för att ge upp sina kärnvapen. Därför slutade Hanoimötet i fiasko.

Kim Jong-un vill inte göra sig av med sin livförsäkring. Därför vänder han sig nu för första gången till Putin i hopp om att det ska få president Trump att mjukna av rädsla för att ryssarna annars ska få ett ökat inflytande i Pyongyang.

Rysslands president kan knappast gå med på att lätta på de sanktioner som FN:s säkerhetsråd enhälligt röstat för. Däremot kanske Ryssland precis som Kina kan se lite mellan fingrarna när det övervakar hur hårt sanktionerna efterlevs.

Om inte annat ger mötet Kim en chans att försöka spela ut de tre världsledarna mot varandra i syfte att nå fördelar.

Trump kan försvinna

Kims mål är att få till ett tredje toppmöte med Trump. Han vet att fastighetsmiljardären kanske bara sitter i knappa två år till. Sedan kan det komma en betydligt mer konventionell president som inte är lika "lättlurad" när det gäller Nordkoreas kärnvapen. Så det gäller att smida snabbt.

Nordkorea försöker få bort utrikesminister Pompeo från förhandlingarna med USA. Han upplevs vara den som hela tiden tjatar om att landet måste vidta konkreta åtgärder för att visa sin vilja till nedrustning.

På lite drygt ett år har Kim Jong-un höjt sin internationella status rejält. Från isolerad "galenpanna" till respekterad statsman som umgås med Trump, Xi Jinping och Putin.

ANNONS