Högt politiskt spel kan leda till extraval

David Peterson/TT

Olle Lindström/TT

Publicerad 2019-12-05

Insatserna i det politiska spelet är höga just nu – ett "chickenrace" som kan sluta med extraval.

En majoritet för en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kan mötas av hot om extraval från statsminister Stefan Löfven (S).

– Man kanske sätter hårt mot hårt. Det betyder i så fall att oppositionen måste vara redo att ta över regeringsmakten, säger statsvetare Jenny Madestam.

Statsminister Löfvens regering får fram till tisdag på sig att möta kraven från oppositionen, enligt M-ledaren Ulf Kristersson. Om regeringen inte gör det kan arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tvingas bort.

Ett alternativ för Löfven är enligt Madestam att genomföra en regeringsombildning och byta ut eller placera om Nordmark.

Katten som röt

Statsvetarkollegan Mikael Gilljam ser nu ett politiskt högt spel på många händer framför sig, ett "chickenrace", med massvis med förhandlingar fram tills det är dags att trycka på knapparna i riksdagen. Ytterst kan Stefan Löfven hota med att hela regeringen avgår om hans minister tvingas bort.

– Det ingår i chickenracet, säger han.

För Vänsterpartiet blir det också svårt att backa.

– Då kommer man ut som katten som röt.

I grunden handlar det om att januariavtalet, överenskommelsen mellan regeringen, C och L, nu ställs på sin spets, ett avtal Stefan Löfven närmast tagit gift på att hålla.

– Ytterligare ett alternativ är att regeringen möter (oppositionen) i själva frågan om Arbetsförmedlingen. Men det tror jag blir ganska svårt eftersom det är fyra partier som har olika tankar om vad som är problemet med reformen av Arbetsförmedlingen. Vänsterpartiet agerar ju utifrån att det handlar om privatiseringen, men det är inte de övriga partiernas största problem, säger Madestam.

Blivit symbolfråga

Konflikten om Arbetsförmedlingen har blivit en symbolisk fråga enligt Madestam.

– Att KD och M är med på detta beror kanske mer på att de inte anser att regeringen sköter sitt jobb än att de är emot innehållet i reformeringen, säger hon.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror inte på extraval.

– Jag tror att regeringen hittar ett sätt att blidka Vänsterpartiet, säger han.

Exempelvis skulle situationen i stället kunna leda till att delar av januariavtalet omförhandlas.

– Det är olika delar i det här som man bråkar om där det är väldigt låsta positioner. Det är inte osannolikt att man omförhandlar delar av det som finns om arbetsmarknaden i januariavtalet, säger han.