Misstänkt sexförbrytare skakar om i USA

TT-AFP

Uppdaterad 2019-07-26 | Publicerad 2019-07-14

Federala åklagare tillkännager under en presskonferens den 8 juli att åtal om trafficking och sexövergrep väckts mot mångmiljardären och finansmannen Jeffrey Epstein som visas upp på en bild.

Den amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein betalade nästan tre och en halv miljon kronor till två potentiella vittnen i ett försök att påverka dem inför kommande rättegångar om övergrepp mot minderåriga, hävdar amerikanska åklagare.

På måndag väntas Epstein framträda inför domstol och begära att få bli släppt mot borgen.

Det är inte sannolikt att domstolen hörsammar hans önskan.

Fallet med den 66-årige Epstein, som rör trafficking och sexuellt utnyttjande av minderåriga, skakar om i USA, och har bland annat lett till att en minister ur president Donald Trumps regering tvingats avgå.

Själv sitter Epstein frihetsberövad sedan den 6 juli då han greps på en flygplats i New Jersey i samband med att han återvände från Frankrike till USA i sitt privatplan. Epstein hävdar att han är oskyldig till de brott han anklagas för.

Mycket milt straff

Enligt åtalet har Epstein utnyttjat ett stort antal unga flickor sexuellt, några endast 14 år, i sina hem i Florida och på Manhattan. Han ska också ha betalat några av ungdomarna för att rekrytera andra flickor. Åtalet gäller i första hand perioden 2002 till 2005.

År 2007 stod Jeffrey Epstein inför rätta med liknande åtalspunkter riktade mot sig. Men då lyckades han förhandla fram en överenskommelse med den dåvarande åklagaren som ledde till ett mycket milt straff. Trots brottens allvarlighetsgrad slapp Epsteins skuld prövas i federal domstol, i stället dömdes han till ett mindre allvarligt sexköpsbrott av en delstatsdomstol och fick sedan han erkänt detta endast 13 månaders fängelse. Dessutom tilläts han lämna fängelset varje dag för att gå till sitt arbete.

Åklagaren som då låg bakom överenskommelsen med Epstein heter Alexander Acosta och var fram till i fredags arbetsmarknadsminister i Donald Trumps regering. Då tvingades han avgå till följd av den mer än tio år gamla uppgörelsen med Epstein.

Grävde i fallet

Inledningsvis var uppgörelsen hemlig, och Epsteins förmodade offer ska inte ha känt till den. Men när tidningen Miami Herald i slutet av förra året började publicera avslöjande artiklar med bland annat intervjuer med kvinnor som var unga flickor under den aktuella perioden blev överenskommelsen känd för en större allmänhet. Några månader senare slog en domare fast att den gamla uppgörelsen mellan åklagaren och Epstein inte kan betraktas som laglig.

Det var också efter att Miami Heralds artiklar börjat publiceras som Epstein enligt åklagarna betalade ut miljonbelopp till två – ännu inte namngivna – personer. Enligt åklagarsidan försökte Epstein kort och gott köpa de två personerna.

Högt uppsatta personer

"Detta tillvägagångssätt, och i synnerhet tidpunkten för det, pekar på att den svarande försökte påverka medkonspiratörer som annars skulle kunna förse oss med ny information mot bakgrund av de nyligen återupptagna anklagelserna", meddelade åklagarsidan i en inlaga till rätten i fredags.

I samma inlaga skriver åklagarna att Jeffrey Epstein varken är "ångerfull eller rehabiliterad". Man konstaterar också att utbetalningarna till potentiella vittnen och Epsteins egna rikedomar ökar risken för att han flyr landet om han släpps mot borgen.

I mångmiljardären Jeffrey Epsteins tidigare sociala krets återfinns personer som USA:s förre president Bill Clinton, Storbritanniens prins Andrew – och USA:s nuvarande president Donald Trump.

Om Jeffrey Epstein fälls riskerar han upp till 45 års fängelse.

Följ ämnen i artikeln