Folkhälsomyndigheten avråder från onödiga besök på äldreboenden

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-03-12

Att coronaviruset fått allt större spridning i Sverige gör att smittskyddsarbetet nu fokuseras till att skydda äldre, meddelar Folkhälsomyndigheten.

De avråder anhöriga från onödiga besök på äldreboenden och uppmanar alla som känner sjukdomssymtom att stanna hemma.

Det nya coronaläget, med en mycket hög risk för allmän spridning i landet och en allt större spridning i Europa och världen, gör att fokus för smittskyddsarbetet nu tar en ny riktning. Det beskedet ger Folkhälsomyndigheten i dag.

– Den här sakta förändrade situationen gör att åtgärderna vi vidtar sakta också förändras. Vi kommer nu inte längre ha fokus på att provta personer som kommer från riskområden för de har blivit mer diffusa. Det kan komma var som helst ifrån och det kan också smitta inom landet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten på en pressträff.

Folkhälsomyndighetens presskonferens.

Besöksförbud på äldreboenden

De flesta svenskar som testat positivt för coronaviruset är mellan 40 och 60 år. Men de som drabbats hårdast när de insjuknar och har högst risk för att dö är äldre personer i åldersgruppen 80 till 85 år, visar statistik från Kina. Från och med nu kommer fokus därför ligga på att skydda den gruppen.

– Vi behöver nu lägga fokus på att fånga de som håller på med vård av äldre eller utsatt grupper. Det har lett till att vi också har ett större fokus på att alla personer behöver stanna hemma, om man har tecken på luftvägsinfektion, säger Anders Tegnell.

Han uppmanar alla att vara extra noggranna med handhygienen. Och för att skydda de äldre ska anhöriga helst avstå från onödiga besök. Troligtvis kommer ett beslut om besöksförbud på äldreboenden inom kort.

– Men den omställningen måste få ta tid, budskapet måste hinna ifatt dem, säger Anders Tegnell.

”Vi behöver nu lägga fokus på att fånga de som håller på med vård av äldre eller utsatt grupp”, Anders Tegnell

Svårt att förutse omfattningen

Totalt har över 500 svenskar hittills testats positivt för coronaviruset. Och för första gången har så många som 100 nya fall bekräftats under en dag. Vilken fortsatt utveckling vi kan vänta oss nu är svårt att sia om, enligt Tegnell:

– Vi vill vara transparenta. Men vi måste vara tydliga med att vi inte vet vilken omfattning det här kommer att få. Vi har inga realistiska exempel att gå tillbaka till. Det viktiga är att vi jobbar med hur vården ska ställa om verksamheter för att kunna ta hand om fler patienter.

Hur stor andel av befolkningen som regionerna ska vara beredda att kunna vårda är också svårt att svara på menar Tegnell.

– Det vet man ju inte förrän efteråt. Men det finns underlag som vi håller på att jobba med för att få fram realistiska siffror.

Skulle vi klara ett utbrott liknande det i Italien?

– Ja, det är jag övertygad om, säger Anders Tegnell.

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen