Över 1 000 smittade i ebolaepidemin

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-03-25

Vårdpersonal med en pojke som misstänktes ha smittats av ebolavirus i november 2018. Arkivbild.

Över 1 000 människor har hittills insjuknat under den nästan åtta månader långa ebolaepidemin i östra Kongo-Kinshasa. Närmare två tredjedelar har avlidit, enligt landets hälsodepartement.

Det senaste utbrottet upptäcktes först i provinsen Kivu den 1 augusti och spred sig sedan till grannprovinsen Ituri.

Dödssiffran, 629 personer, är den näst högsta som är känd för sjukdomen. Mest dödlig hittills var en epidemi i Västafrika 2013–2016 som krävde 11 308 liv, enligt den amerikanska folkhälsomyndigheten (CDC).

Ansträngningar att hindra spridningen har försvårats av bland annat dålig säkerhet i landets östra delar. Fem ebolacenter har attackerats sedan februari månad, ibland av beväpnade angripare. Våldet fick organisationen Läkare utan gränser att stoppa verksamheten mitt i utbrottet förra månaden.

Virussjukdomen upptäcktes för första gången 1974 i ett samhälle nära Ebolafloden i Kongo-Kinshasa, därav sjukdomens namn.

Ebola orsakas av ett virus som smittar via kroppsvätskor och tillhör en grupp sjukdomar som brukar kallas blödarfebrar. Detta eftersom viruset minskar blodets koagulationsförmåga och kan resultera i blödningar i huden och slemhinnorna. Hög feber, svaghet, huvudvärk och muskelvärk är andra symtom.

Förra veckan bekräftades ett ebolafall i staden Bunia, där närmare en miljon människor bor.