Helsingborg bromsar elsparkcyklar

TT

Publicerad 2019-09-03

Elsparkcyklar – populära åkdon som lockar många. samtidigt haglar kritiken när det kommer till både olycksrisk, parkeringsslarv och höga hastigheter. Arkivbild.

Det var inte länge sedan elsparkcyklarna gjorde sitt intåg på landets gator och torg. Efter en rad olyckor och larm om trafikslarv väljer nu Helsingborg att begränsa de hyrbara åkdonens hastighet på vissa platser, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Kommunen ska ha träffat en överenskommelse med de två uthyrningsaktörerna, Voi och Lime, som finns i staden.

Den nya tillåtna hastigheten på gågator och i stadsparken är nu sex kilometer i timmen– till skillnad mot den tidigare tillåtna maxhastigheten 20 kilometer i timmen.

Fler städer ser just nu över möjligheten att begränsa hastigheten för hyrbara elsparkcyklar. Voi har redan infört begränsningar i Göteborg, och planerar att införa det i alla svenska städer där de är verksamma. Företaget ska dessutom lägga ut en kurs i trafikregler på webben, och den som testats och godkänts ska belönas med gratis åkturer.

PODD: Kan elsparkcyklarna förbjudas?

Nyhetspodden Aftonbladet Daily går igenom konflikten om elsparkcyklarna. Vi lyssnar på kritiken som bland annat kommit från Synskadades riksförbund, och träffar Fredrik Hjelm, VD för elsparkcykelföretaget Voi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln