Strejk fick SAS att stoppa avgångar

TT-Ritzau

Publicerad 2019-09-06

SAS ställer in avgångar från Kastrup med anledning av en strejk bland bolagets bagagehanterare. Arkivbild.

SAS fick ställa in över 50 avgångar från Köpenhamnsflygplatsen Kastrup på fredagen. Anledningen är en olovlig strejk i bagagehanteringen.

Bagagehanterarna inom SAS Ground Handling (SGH) på Kastrup slutade att arbeta under ett antal timmar redan på torsdagen, varpå 22 avgångar fick ställas in.

På fredagen lade de ned verksamheten i drygt sex timmar, vilket ledde till 52 inställda avgångar, meddelar SAS. De två strejktillfällena har drabbat runt 7 700 passagerare.

SGH hanterar bagage åt en rad stora flygbolag, som Danish Air Transport, Eurowings, Icelandair, Qatar Airways och Thai Airways.

Strejken är inte i enlighet med avtal. Enligt SAS kräver de strejkande att flygbolaget avskedar en anställd som gått med i ett annat fackförbund, något man säger sig inte vilja göra med hänvisning till den danska föreningsrätten.

Enligt fackförbundet 3F, som de strejkande är medlemmar i, handlar det om att en kollega orsakat otrygghet på arbetsplatsen, bland annat genom att filma sina kollegor utan samtycke.

Det framgår inte om meningsskiljaktigheterna har lösts. Enligt den lokala 3F-ombudsmannen planeras inga fler strejker i nuläget.