Många äldre svenskar mår psykiskt dåligt

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2019-09-06

Rapporten visar att var tredje kvinna och var femte man över 77 år har besvär med ångest. Arkivbild.

Depression är så vanligt bland äldre personer att det kan ses som ett folkhälsoproblem.

Det anser Folkhälsomyndigheten, som presenterar en ny studie om psykisk ohälsa i Sverige.

Rapporten visar att var tredje kvinna och var femte man över 77 år har besvär med ångest.

– Nytt med detta är att vi kan uttala oss om nivåer när det gäller depression eller ångest hos äldre på nationell nivå, den är representativ för den svenska befolkningen i de åldersgrupperna, säger Carin Lennartsson, forskare vid institutet Aging Research Center (ARC).

ARC, som fick i uppdrag av Folkhälsomyndigheten att genomföra studien, har dels studerat tidigare forskning på ämnet, men även genomfört en egen empirisk studie.

Vissa grupper extra utsatta

TT: Vad är det som kan påverka den psykiska hälsan bland äldre?

– Det är svårt att uttala sig om kausala faktorer, men vi ser att det är vanligare i vissa grupper, som kvinnor, ensamboende och personer som bor på särskilt boende.

Det behöver däremot inte innebära att man mår dåligt av att hamna på särskilt boende, påpekar Carin Lennartsson.

– Det skulle kunna bidra, men man kommer ofta in på grund av att man redan är svag och inte klarar sig själv.

Även socioekonomiska förhållanden spelar stor roll för den psykiska hälsan bland äldre.

– Hos de som har svaga ekonomiska resurser i den här gruppen är psykisk ohälsa mer utbrett. Eventuellt kan det bero på att de haft det tidigare men inte kunnat få hjälp, men det går inte säga säkert.

Psykisk ohälsa upptäcks inte

Ett problem är att det troligen är mycket psykisk ohälsa bland äldre som aldrig upptäcks. Diagnosinstrumenten som används för att upptäcka det är ofta utvecklade för yngre människor, säger Lennartsson.

Framför allt är det viktigt att människor blir medvetna om att pyskisk ohälsa även är ett utbrett problem för äldre, anser hon.

– Personer som jobbar med äldre, eller familjen, ska inte ta för givet att vissa förändringar, exempelvis att personen slutar äta, är en naturlig del av åldrandet. Det kan också vara en depression eller ångest. Man ska prata med dem, och förstå att det förekommer också bland de allra äldsta.

Följ ämnen i artikeln