Tioåringen plockar skräp på stränderna under sommarlovet

Publicerad 2019-07-06

Vigga Eskesen Mikkelsen ägnar en vecka av sitt sommarlov åt att samla skräp varje dag. Hon oroar sig för framtiden och hennes högsta dröm är att rädda havet.

– Jag tror inte att vi har långt kvar, säger hon.

Med en soppåse i högsta hugg samlar tioåriga Vigga Eskesen Mikkelsen från Danmark skräp på stranden. Hon är djup oroad över framtiden.

– Jag tror inte att vi har långt kvar, säger hon till TV2.

Under sitt sommarlov ägnar hon en hel vecka av sitt sommarlov åt att samla skräp tillsammans med sin mamma och pappa. Idén till skräpplockningen kom förra sommaren när Vigga såg hur mycket skräp som låg på stranden ute vid Blåvandshuk Fyr på Jylland.

Ville ägna en vecka att plocka skräp

– Hon har tänkt på det länge och blev medveten om hur dåligt det är för havet efter att hon sett videor på Youtube. När hon frågade om vi kunde plocka skräp en vecka under sommaren så tänkte vi att vi självklart ville hjälpa henne med det, säger mamma Ann Mikkelsen till Aftonbladet.

Drömmen är att rädda havet

Tidigare samlade hon skräp i sin lilla röda plasthink men det tog inte lång tid förrän den blev full och fick bytas ut mot stora sopsäckar.

– Viggas dröm är att rädda havet och någon måste göra det. Hon är en mycket stark och fokuserad tjej och tänker mycket på att andra ska må bra, vilket även inkluderar djur och natur.

Följ ämnen i artikeln