En krutdurk som väntat på att explodera

Efter den senaste veckans gatukravaller undrar många yrvaket hur invandrarhat och högerextremt våld plötsligt kan explodera i Tyskland från ingenstans.

Sanningen är att den stora flyktingvågen är en krutdurk som bara väntat på att explodera.

Det som hänt i staden Chemnitz i östra Tyskland kan rentav vara upptakten till en ny våg av högerextremistiskt våld mot invandrare liknande det som drabbade delar av Tyskland efter att kommunistiska DDR upphört att existera i början av 90-talet. Då brändes invandrarbostäder ner och utlänningar jagades på gatorna.

Nynazistiska rörelser utnyttjade då människors rädsla för egna politiska syften.

Den utlösande faktorn i den nya våldsvågen var mordet på en tysk 35-årig man i Chemnitz. På sociala medier pekades invandrare ut som skyldiga. Det blev startsignalen för en mobb av högerextremister att dra genom stadens gator, göra nazisthälsningar och jaga invandrare.

Sedan dess har bråken fortsatt. Senast den gångna helgen då 4 500 högerpopulister drabbade samman med 4 000 motdemonstranter. Trots nästan tvåtusen poliser på plats skadades ett stort antal personer.

Stora jobbet återstår

Bakgrunden till upploppen är den dryga miljon flyktingar som Tyskland tog emot för tre år sedan. Numera är nästan alla partier eniga om att det blev för mycket att ta emot så många asylsökanden under en så kort period. Precis som i Sverige har det skett en kraftig åtstramning av flyktingpolitiken.

Men ilskan mot de många flyktingar som kom har inte lagt sig. Tvärtom. Det stora jobbet att integrera flyktingarna återstår. De ska komma i arbete, få bostäder och lära sig språket.

I valet förra året fick det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland, AfD nästan 13 procent av rösterna. I många öst-valkretsar över 20 procent. Det var första gången sedan andra världskriget som ett högerextremt parti kom in i förbundsdagen.

Deras framgångar berodde till stor del på att många människor i framförallt östra Tyskland var rasande på Merkels attityd till flyktingvågen. Hennes "Vi klarar det" sågs som en förolämpning. Under en period förekom attacker mot flyktingboenden flera gånger i veckan.

Islamfientlig

Islamfientliga organisationen Pegida har i flera år demonstrerat varje måndag i Dresden mot att många av flyktingarna är muslimer. Nu har de för första gången demonstrerat ihop med AfD i Chemnitz.

Snart 30 år har gått sedan de två tyska staterna återförenades. I mycket har det beskrivits som en stor framgång. Men faktum är att många före detta östtyskar fortfarande känner sig som andra klassens medborgare. Det har jag själv kunnat konstatera under återkommande resor i området.

Lönerna är fortfarande lägre i östra Tyskland. Allt det gamla som fanns i öst ansågs värdelöst, det var västtyska fabriker och värderingar som gällde. Det enda "ossies" fick behålla var Ampelmann, den glada gröna gubben vid övergångsställena.

Rädda för jobben

Många städer avfolkades när de unga och välutbildade flyttade västerut till bättre jobb. Av de som blev kvar känner sig många misslyckade. Trots att de östra delarna tagit emot färre flyktingar är västra Tyskland så är motståndet här mycket starkare. Människor är rädda att nykomlingarna ska ta jobben. De fruktar att de ska få sämre sjukvård när de nyanlända behöver hjälp och att skolklasserna ska bli för stora.

Högerextrema rörelser har alltid varit starkare i östra Tyskland ända sedan Berlinmuren föll 1989. I början av 2000-talet satt nynazistiska NPD i de lokala delstatsparlamenten i Saxen och Mecklenburg-Vorpommern.

Men ilskan över invandringsvågen har gett högerpopulismen ett nytt kraftigt uppsving. Faktiskt inte bara i östra Tyskland.

Senaste dagarna har flera poliser i Bayern stängts av misstänkta för att ha gjort Hitlehälsning på en pub, något som är ett lagbrott i Tyskland.

Utmanat Merkel

Merkels konservativa koalitionspartner CSU i Bayern känner sig hotat av uppstickaren AfD och har därför i opposition mot Merkel intagit en mycket tuffare attityd mot invandringen. CSU:s förre partiledare Horst Seehofer har som inrikesminister öppet utmanat Merkel för att ytterligare begränsa invandringen.

Den typen av stämningar kan ha bidragit till att legitimera protesterna i Chemnitz.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas har uppmanat tyskarna att släpa sig upp ur tv-soffan och på gator och torg försvara demokratin.

– Alltför många tar demokratin för given, klagar han.

Återstår att se om befolkningen följer hans uppmaning eller om högerpopulisterna fortsätter dominera gatans parlament.