Massiv sökinsats efter Malaysia Airlines flygplan

Uppdaterad 2014-03-20 | Publicerad 2014-03-09

Mer än 34 flygplan och två dussin fartyg söker efter det försvunna flygplanet från Malaysia Airlines.

Flytande objekt som observerats kan komma från planet, vars öde ännu är okänt.

– Flygkapning är inte uteslutet, säger utredningsledaren.

Sökarbetet efter Malaysia Airlines flight 370 gick på måndagen in på sin tredje dag, sedan det försvann i lördags.

Mycket tyder på att planet störtat i havet av oklar anledning.

– Flygkapning är inte uteslutet. Vi undersöker alla möjligheter, säger utredningsledaren på en presskonferens i Kuala Lumpur, enligt TT.

De två passagerarna med stulna pass hade asiatiska drag, rapporterar AFP.

– Jag är fortfarande förundrad över hur det kommer sig att de (immigrationstjänstemännen) inte tänkte till: en italienare och en österrikare med asiatiska ansiktsdrag, säger Malaysias inrikesminister Zahid Hamid till den nationella nyhetsbyrån Bernama.

Flytande objekt

Under söndagen upptäckte ett flygplan från den vietnamesiska flottan ett flytande objekt i vattnen sydost om ön Tho Chu. Det misstänks komma från det försvunna planet.

Upptäckten gjordes halv sju på morgonen, lokal tid, och planet blev tvunget att vända tillbaka innan besättningen kunde identifiera vad det var för ett objekt.

Stort sökuppbåd

Under söndagens sista timmar sökte över 34 flygplan och mer än två dussin fartyg efter MH370. Flera länder deltar i sökarbetet och det senaste tillskottet till uppbådet är två rekognoseringsflygplan från Australien och fem fartyg samt ett plan från Indonesien. Plan och fartyg från Malaysia, USA, Kina, Vietnam och Thailand deltar sedan tidigare i sökarbetet.

Nödsändare fungerar bara på land

För att begränsa området så söker man inledningsvis efter vrakdelar och oljespill, menar Anne-Sofi Karlsson, flyggräddningsledare på sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

– Det viktigaste är att få en så bra sista radarposition som möjligt, för att sedan gå vidare. Har det gått ner i vattnet får man söka efter vrakdelar och oljespill, säger hon till Aftonbladet.

Ombord på alla plan finns en nödsändare, men den fungerar inte om planet hamnar i vattnet och sjunker.

Fjärrstyrda ubåtar kan användas

När man väl har ett område där man tror att planet finns, om det kraschat i havet, så kan man söka med både ekon och fjärrstyrda ubåtar.

– Det finns olika sonarer som söker med ekon för att upptäcka saker på botten. På stort djup kan man skicka ned en ROV (Remote operated vehicle). De klarar att gå ner på mycket stora djup, säger Anders Ekstrand, operativ ledare vid Kustbevakningen ledningscentral nordost.

– Exakt hur man söker efter det här planet beror på vilka resurser man har. Allting bygger på samverkan mellan länderna, säger Anne-Sofi Karlsson.

Följ ämnen i artikeln