Hjul lossnade på fullsatt buss

Uppdaterad 2013-09-15 | Publicerad 2013-09-14

Först lossade ena bakhjul på SL-bussen. Sen framhjulet på samma sida, den vänstra.

Olyckan hände på Värmdöleden några minuter efter 19 på lördagskvällen.

– Jag såg bakdhjulet rulla förbi utanför fönstret. Många blev skärrade när det brakade till när  bakaxeln slog ner i asfalten, säger Johan Krogh, 21, som var med på bussen.

Ulf Kruse körde precis bakom olycksbussen på Värmdöleden i västlig riktning.

– Bakhjulet studsade ut och rullade förbi bussen. Jag kom precis bakom. Jag hann bromsa, tutade och satte på varningsblinkers för att varna bilarna bakom, säger Ulf Kruse.

Som tur var körde det inga bilar framför bussen på motorvägen, där hastigheten brukar ligga runt 100 km/h.

”Kände hur den skakade”

Ulf Kruse uppskattar att hjulet var 1,5 meter i diameter. När bakhjulet lossade rullade det förbi bussen i backen ner mot tunnlarna på platsen. Framdäcket stack samma väg. Till slut stannade de båda och la sig mot vägräcket.

– När framhjulet försvann föll bussen ner på underredet och kanade några sekunder, det slog ut gnistor. Sen stannade den – efter 30-40 meter, säger Ulf Kruse.

Passageraren Johan Krogh uppger att det var en ersättningsbuss för Saltsjöbanan.

– Man kände hur den skakade. Det blev värre när den började köra fortare. Chauffören sa att det var någon obalans men att vi skulle komma in till Slussen även om det skulle ta lite längre tid.

Försökte hejda andra bussar

När bussen stod still, på underredet, berättade chauffören i högtalaren att bussen nyss fått nya däck monterade.

– Det är tydligen viktigt att köra ett stycke – och sen efterdra bultarna. Och det var det ingen som hade gjort, säger Johan Krogh.

Chauffören försökte hejda andra SL-bussar på väg in mot stan för att passagerarna skulle komma vidare. Till slut stannade nästa ersättningsbuss och Johan och de andra kunde fortsätta resan.

Fredrik Cavalli-Björkman, SL:s pressjour, bekräftar händelseförloppet. Han säger:

– Chauffören kände hur det wobblade, saktade ner och körde mot vägkanten. När bussen nästan stod still så lossnade hjulen. Bussen står kvar och polis är på plats. Passagerarna hämtades upp av bakomvarande buss.

Cavalli-Björkman vill inte uttala sig om vad som kan ha orsakat olyckan.

– Vi får se vad utredningen visar, säger han.