Sjöstedt: S behöver vårt partis hjälp

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2014-05-01

SÖDERTÄLJE. S-ledaren Stefan Löfven vill ha en feministisk regering.

Enligt Jonas Sjöstedt (V) går inte det utan hans parti:

– En sådan politik kan man inte föra med Annie Lööf eller Jan Björklund. Det går inte.

Med bara en knapp halvtimme mellan de båda partiledarnas tal flörtade de med varandra.

Stefan Löfven (S) började i Sundbyberg:

– Socialdemokratin är och förblir ett feministiskt parti och vi ska bilda en feministisk regering, sa han.

Värnar om Löfvens bästa

Jonas Sjöstedt (V) på plats i Södertälje tolkar det bara på ett sätt:

– Det kräver Vänsterpartiet naturligtvis. Det är så att inkomstklyftan mellan kvinnor och män ökar dramatiskt. Det är vår politik som skulle vara absolut bäst för att sluta den här inkomstklyftan. En sådan politik kan man inte föra med Annie Lööf eller Jan Björklund. Det går inte, säger han.

Enligt Sjöstedt för han en kontinuerlig dialog med Löfven. De träffas ofta och pratades vid senast i går:

– Jag tycker att Stefan Löfven är en väldigt bra person. Jag tror att han skulle kunna bli en bra statsminister men jag vill inte att han ska hamna i fel sällskap.

”Kan få starkare arbetsrätt”

Aftonbladet kunde i går berätta att de kvinnodominerade förbunden Kommunal, Handels och HRF är besvikna på S-ledaren. De tycker att han inte jobbar tillräckligt för kvinnornas arbetsvillkor.

Hur ser du på det?

– Jag är säker på att vi kan få både en starkare arbetsrätt och att kunna ta bort inkomstklyftan mellan män och kvinnor på ett helt annat sätt än i dag med en ny regering. Men det kräver Vänsterns medverkan.

Redan i går förklarade Löfven att S visst satsade på kvinnor.

– Om vi vinner valet kommer jag att bilda en feministisk regering, inte bara ifråga om antal statsråd utan det ska synas i förvaltningar och på myndigheter också. Det här är ytterst en fråga om människors lika värde, sa han.

”Utan borgerliga ministrar”

Löfven har dock sagt att han inte kommer före valet uppge vilket parti som Socialdemokraterna vill regera med och har inte delat ut några ministerposter.

Han håller alla dörrar öppna.

Förutom Feministiskt initiativ har Vänsterpartiet varit det partiet som kallat sig ett feministiskt parti.

V är däremot tydlig. Partiet vill sitta i en rödgrön regering.

– Vi är det parti som är tydliga med vilken regering vi vill ha. Vi är i dag det enda oppositionspartiet som är riktigt tydliga. Det är bara en rödgrön majoritet och ett starkare vänsterparti som verkligen kan leverera. Därför ger vi beskedet till väljarna att en röst på Vänsterpartiet är en röst på en regering utan borgerliga ministrar. Det beskedet ger vi. Där socialdemokrater och miljöpartister är otydliga där är vi glasklara. Vi regerar gärna och kompromissar gärna men inte till vilket pris som helst, säger Sjöstedt i sitt förstamajtal i Södertälje.

I förra årets första maj tal avslöjande han dock att partiet inte tänker sitta i en regering som tillåter vinster i välfärden.