Maud vill inte komma till KU

Publicerad 2014-03-27

Maud Olofsson kommer inte till KU.

I sitt andra svar till utskottet tackar hon nej till frågor om Nuon-affären som genomfördes 2009 när hon satt som näringsminister.

”Jag har tidigare förklarat svårigheten för mig att komma till KU efter att det gått hela fem år”, skriver Maud Olofsson i sitt mejl.

Det blev ett andra nej för Maud Olofsson som alltså inte kommer till KU för att svara på hur regeringen hanterade Nuon-affären 2009.

Efter att hon tackat nej första gången skickade utskottet ett mejl till henne där de upprepade inbjudan.

Och med ett krav på svar 08.30 i dag.

”Gått fem år”

I går kväll skickade Maud Olofsson sitt svar.

Hon kommer inte.

”Jag har tidigare förklarat svårigheten för mig att komma till KU efter att det gått hela fem år och där kunna svara på era frågor på ett fullgott sätt”.

Hon skriver att departementen kommer att ge KU svar på hur det gick till när Vattenfalls miljardaffär av nederlänska Nuon gick igenom 2009.

”Avstår utfrågning”

I mejlet skriver Olofsson vidare att hon har gett utskottet en beskriving av det ”övergripade läget som gällde när frågan avgjordes och när bolaget tog sitt beslut”.

Brevet avslutas med:

”Jag bedömer att departementens svar, min egen beskriving och olika utfrågningar kan ge er det underlag ni behöver i er granskning och avstår därmed att komma till KU:s utfrågning i ärendet”.

”Sveriges sämsta affär”

Det nederländska energibolaget Nuon köptes av Vattenfall för drygt 89 miljarder kronor 2009 med dåvarande näringsminister Maud Olofssons godkännande. Redan innan affären var genomförd fick den kritik - många menade att priset var för högt. Och när köpte var klart kallades det för Sveriges sämsta affär - någonsin av Svenska Dagbladet. 

Förra året sjönk värdet för Vattenfall med 42 procent, nästan 30 miljarder kronor. Ungefär hälften av summan kopplas till Nuoun-affären.

Det har rått delade meningar om hur mycket regeringen visste om affären. En promemoria från Näringsdepartementet visar att statsminister Fredrik Reinfeldt och de andra partiledarna i Alliansen var informerade innan affären gick igenom.