Hus och samlevnad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

Relationsexpertens tryggaste råd

Malena Ivarsson.

Ska man bo ihop är det viktigt att båda trivs. Malena Ivarsson, som bland annat har skrivit flera böcker och varit programledare i Fräcka fredag, har nyligen flyttat in i ett nybyggt hus med sin man. I huset trivs hon jättebra.

Malena bor med sin man Henry Unger ute på Ekerö. Huset var en nyckelfärdig modell som de har modifierat och ändrat efter behov. Att huset är stort tycker hon är bra även om de inte har några barn som bor hemma.

– Eftersom att vi hade möjlighet att själva påverka hur huset skulle se ut känns det hemtrevligt. Jag trivs jättebra, men det tog ett tag att vänja sig vid att inte bo i stan, säger hon.

Viktigt att trivas

Köket är i gammaldags stil och i det som ska bli trädgård planterar hon växter. Bland annat har Malena ett kontor där hon kan jobba medan maken Henry som är konstnär har en ateljé.

Malena som gett ut flera böcker om relationer säger att det viktigt att båda trivs i huset om man ska bo ihop.

Ett tips som Malena ger är att tillsammans jobba med inredningen. Hon menar att det är vanligt att mannen tror att kvinnan är bättre på inredning, vilket inte alltid stämmer. Malena tycker också att man ska försöka få till det rätt från början. Fel gör alla, men att köpa nya saker som matchar en inredning man inte gillar löser inget.

– Vill man slippa bråk kan man istället ta hjälp av en inredare som lyssnar på bådas önskemål. Annars kan inredningen utvecklas till en maktkamp och det är väl synd, säger hon.

”Vänta inte för länge”

Malena säger att gamla hus kan vara trevliga, särskilt om man har tid att pyssla om dem. Men hon varnar för att mannen försvinner in i sin egen lilla värld av snickerier, vilket får kvinnan att känna sig övergiven.

Hon menar att det därför kan vara skönt med ett nytt hus eftersom det är enklare skött. Men hon påpekar att det är viktigt att båda tycker samma sak, både när det gäller inredning och hus.

– Men vänta inte för länge. Det finns par som letar hus i flera år och under tiden blir de sura på varandra och det är ju synd, säger hon.

Dante Thomsen, Minimedia

Följ ämnen i artikeln