Så köper du ett företag – på Blocket

Uppdaterad 2013-04-25 | Publicerad 2013-04-09

Drömmer du om att äga en kiosk, restaurang eller kanske ett hotell?

Nu är det enklare än någonsin att hitta passande affärsobjekt.

Och följer du experternas råd minimerar du riskerna.

Pia Sjöqvisth

Enbart på annonssajten Blocket.se finns det i dag över 2 500 affärsverksamheter till salu. Allt från restauranger, kiosker och frisersalonger till hotell, hundpensionat och trafikskolor. Och det är ändå bara en del av alla företag som är till salu.

Funderar du på att köpa är det några saker du bör känna till. Det finns två sätt att köpa företag men bara ett av dem rekommenderas av experterna.

– Tänk på att bara göra en inkråmsaffär. Köp inte hela bolaget utan enbart själva verksamheten och lager. Ansvar för eventuella åtaganden och skulder till tidigare kunder kommer då att fortsätta följa säljaren, säger Pia Sjöqvisth, företagsmäklare och värderingsman vid HRF Förmedling.

Som nybliven ägare vill du inte ägna tid åt gamla synder som tidigare ägaren gjort sig skyldig till. Köper du bara inkråmet får du en bättre start.

Köpblind

Det är lätt att man som blivande ägare förblindas av möjligheterna och därmed missar viktiga bitar i besiktningen av objektet. Naiviteten är utbredd, enligt Pia Sjöqvisth.

– I nio försäljningar av tio ser säljaren en historisk hög vinst ett år som ett bevis för att det är verksamhetens egentliga nivå och alla andra - beskedligare  år - som undantag. Ju mer historiska data det finns att tillgå desto bättre. Då kan man se om det senaste årens balansräkningar är en trend eller en tillfällighet.

Är det en födoverksamhet du är ute efter eller har du expansionsplaner? Tänk på att göra en affärsplan och en budget utefter dina egna förutsättningar.

– Där tar du upp vad du kan tillföra verksamheten. Även små förändringar kan få stora konsekvenser. Förändras sortimentet i en kiosk kan gamla kunder tappa lojaliteten. Är dom nya tillräckligt många? Marknaden måste vara mogen för dina idéer. Tajmingen är livsviktig.

Ställ rätt frågor

Enligt Pia Sjöqvist finns det finns en nyckelfråga man måste ställa.

– Fråga varför verksamheten avyttras. Det bästa är när säljaren haft verksamheten i många år och ska gå i pension. Då finns det massor av bokslut att titta på och risken är låg, säger Pia Sjöqvisth.

Är skälet till försäljning svävande och vagt och kommer säljaren med alla utom det senaste bokslutet ska man dra öronen åt sig.

– Det är i särklass det vanligaste beteendet när omsättningen minskat drastiskt. Om säljaren dröjer med senaste bokslutet och kanske hävdar att ”det inte är klart än”, ska du ana ugglan i mossen, säger Pia.

Utnyttja "gå med"-perioden

Det finns inga försäkringar mot dåliga affärer och köparen har undersökningsplikt men säljaren får inte ljuga i objektbeskrivningen. En eventuell tvist tar domstolen hand om.

Men det finns sätt att göra övertagandet lättare. Mellan handpenning och slutbetalning brukar man ha en gå med-period. Längden varierar beroende på verksamhet. Då ”pryar” köparen hos säljaren och får inblick i hur verksamheten bedrivs.

– Och se till att skriva konkurrensklausuler. Att säljaren inte får starta en liknande verksamhet inom 2-3 år eller närmare än 10 kilometer, till exempel.

När ska man som lekman inse sina begränsningar och överlämna värderingen till externa experter?

– Det är alltid säljaren som står för mäklarkostnaden men vill säljaren sköta affären själv så lägg då egna pengar på en besiktning. Det kostar runt 10 000 kronor men det är det värt. Med en besiktning får du lättare att förhandla priset. Och avstår du köp tack vare att besiktningen hittat konstigheter i bokföringen, kontrakt med hyresvärden, ritningar eller till och med stadsplaneringen har du sannolikt sparat mycket mer, säger Pia Sjöqvisth.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln