Fem av sex våldtäktsmän inför rätta

Uppdaterad 2013-01-04 | Publicerad 2013-01-03

Kan få dödsstraff

Åtalet mot fem av de sex misstänkta männen bakom den brutala gruppvåldtäkten i Indien har nu presenterats av polisen i New Dehli.

De fem männen åtalas för mord, kidnappning och våldtäkt.

En sjätte, minderårig misstänkt gärningsman kommer att åtalas i en särskild domstol.

Polisen har idag formellt lagt fram sitt åtal och rättegången kommer att inledas i helgen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Fälls männen kommer de sannolikt att dömas till dödsstraff. Enligt nyhetsbyrån AP har polisen sagt att man planerar att yrka på just dödsstraff, eftersom de indiska myndigheterna har lovat att ta hårdare tag i våld mot kvinnor i landets huvudstad.

Runt 30 vittnen har hörts och förundersökningen består av över 1000 sidor.

De fem männen som åtalas är 33, 26, 24, 20 respektive 19 år gamla. Utöver dem finns en sjätte misstänkt gärningsman som bara är 17 år gammal. Han väntas åtalas i en domstol för minderåriga, där det högsta möjliga straffet är tre år vid en vårdanstalt för unga.

Advokater bojkottar

Rättegången mot de misstänkta har förberetts mycket snabbt och Altamas Kabir, Indiens högste domare, har varnat för att låta den allmänna ilskan påverka rättsprocessen.

– Låt oss inte överreagera, en snabb rättegång ska inte hållas på bekostnad av en rättvis, säger Altamas Kabir.

Samtliga advokater i New Delhi har beslutat sig för att inte försvara de misstänkta, med hänvisning till att regeringen i stället ska utse försvarare åt männen. 

Dådet i december väckte ramaskri i Indien med vilda protester och krav på strängare straff för våldtäktsmän. Ett nytt lagförslag är att alla våldtäktsmän ska kastreras och låsas in.

Om männen, som kommer från slumkvarteren i New Delhi, fälls kommer de sannolikt att få dödsstraff. Detta enligt ett beslut från Indiens inrikesminister Sushilkumar Shinde bestämt, i ett försök att följa den allmänna opinonen.

Använde järnrör

Den 23-åriga medicinstudenten och hennes sällskap lockades på bussen av de misstänkta gärningsmännen som var berusade vid tillfället.

I förhör har kvinnans pojkvän uppgett att det verkade vara en vanlig bussresa, och de klev på.

De misstänkta männen överföll kvinnan i en buss och våldtog henne. De ska även ha använt ett järnrör.

Kvinnan kämpade emot och bet flera av männen, deras bitmärken är en del av polisens bevisning.

När kvinnan efteråt slängdes av bussen tillsammans med sin pojkvän försökte bussens förare att köra över henne. Men pojkvännen lyckades dra undan henne.

Kvinnan kämpade för sitt liv men avled i den gångna helgen på grund av sina svåra skador.