Feminister tar över riksdagen i höst

Publicerad 2014-07-01

"Det är skillnad på vad man kallar sig och vad man praktiserar."

Statsminister Fredrik Reinfeldt vägrar kalla sig feminist. Men han ser ut att bli ganska ensam om det i riksdagen efter valet. Över 70 procent av kandidaterna beskriver sig som feminister, visar Aftonbladets granskning.

– Jag kan avslöja att jag är moderat, jag är väldigt trygg i den beteckningen. Jag misstror ismer som kan uttolkas av andra. Jag vill leva fritt och tänka fritt och jag tillhör ett parti som är fritt.

Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt när han i riksdagens sista partiledardebatt innan valet fick frågan om han är feminist.

Över 70 procent feminister

Men motståndet mot den etiketten delas av få riksdagskandidater.

Aftonbladet har inför riksdagsvalet granskat 600 toppkandidater från de åtta riksdagspartierna och Feministiskt initiativ. Över 70 procent av dem kallar sig feminister.

– Självklart. Jag anser att det är orimligt att män och kvinnor behandlas och värderas olika i både livet och arbetslivet, säger Socialdemokraten Meeri Wasberg.

"Tror att det är ett vänsterord"

Även i Fredrik Reinfeldts eget parti finns det kandidater som kallar sig feminister. En av dem är riksdagsledamoten Per Bill.

– Jag har tvillingar, en son och en dotter, som är 16 år. Om jag hittar något som gör livet svårare för min dotter så vill jag göra allt för att upphäva det.

Vad tycker du om att så få i ditt parti kallar sig feminister?

– De har nog en snävare definition än vad jag har. De tror att det är ett vänsterord.

"Feminism är ett dåligt begrepp"

Det parti där andelen feminister är lägst är Sverigedemokraterna.

– Feminism är ett dåligt begrepp. Jag är givetvis för jämställdhet, säger riksdagsledamoten Markus Wiechel i en kommentar.

En av de Sverigedemokrater som kallar sig feminister är Paula Bieler.

– Jag är särartsfeminist. Det måste vara lika villkor för män och kvinnor, men jag tror samtidigt att det finns skillnader mellan könen. Vi borde bejaka dessa skillnader, inte motarbeta dem, säger hon.

"Agerar inte i enlighet med ideologin"

Det enda partiet där andelen feminister är 100 procent är Feministiskt initiativ.

Foujan Rouzbeh, nummer sju på partiets riksdagslista, tror att många vill kalla sig feminister för att begreppet har blivit trendigt.

– Det är skillnad på vad man kallar sig och vad man praktiserar. Många av de som säger att de är feminister agerar inte i enlighet med den ideologin, säger hon.