Thailändska fotbollslaget har lämnat sjukhuset

Publicerad 2018-07-18

Efter 17 dagar i grottan och en vecka på sjukhus.

Nu har det thailändska fotbollslaget skrivits ut – och berättar för första gången om känslan när de hittades.

– Det var en mirakelstund, säger Adul "Dul" Sam-on, 14.

Strax efter klockan 12 på onsdagen, svensk tid, lämnade fotbollslaget ”Vildsvinen” sjukhuset. På TV-bilder ser man de 12 pojkarna och deras 25-årige tränare gå genom två rader av sjukhuspersonal och tacka var och en av dem på väg ut.

De fördes senare i minibussar till en stor sal där de trixande med varsin fotboll, iklädda färgglada t-shirts, för första gången berättar för media om försvinnandet.

– Jag var väldigt rädd att jag inte skulle komma tillbaka, berättar en av pojkarna.

– Jag tänkte på min mamma.

Tränaren Ekkapol Ake Chantawong berättar att de inte hade någon mat med sig när de gick in i grottan – och att de planerat att stanna därinne i en timme.

Satt i 10 dagar – innan de hittades

Istället vällde plötsligt ett monsunregn in och blockerade utgången så att pojkarna, som är mellan 11 och 16 år gamla, blev fast flera kilometer in i Tham Luang-grottan i norra Thailand. Enligt The Guardian försökte de bland annat att gräva sig ut och när vattennivån steg med tre meter grävde de ett hål i väggen som de kröp in i. Det tog 10 dagar innan de hittades av brittiska dykare.

– När de kom sa jag ”hello”, berättar Adul "Dul" Sam-on, 14, och säger att gruppen blev förvånade över att dykarna inte var thailändare.

Han minns känslan när de räddningsinsatsen nådde fram till dem.

– Det var en mirakelstund.

På frågor om vad de tänkte på inne i grottan berättar en pojke att han tänkte på friterat ris. De hade överlevt genom att dricka vatten som rann längsmed grottans väggar.

Hyllar dykaren som dog

Under pressträffen hyllar laget också dykaren Saman Kunan, som dog under räddningsinsatsen. De visar upp en målad tavla av Kunan som de skrivit meddelanden på. Den ska ges till Kunans familj. En av de yngsta pojkarna läser upp ett meddelande och tackar honom å laget och deras familjers vägnar.

– När vi hörde dessa nyheter var vi chockade, säger tränaren Ekkapol Ake Chantawong.

– Vi kunde inte tro vad som hänt och alla var ledsna över nyheterna. Vi kände oss skyldiga till att ha orsakat honom hans död.

Tränaren får frågan om huruvida spelarna kommer att bli munkar för att hedra Kunan.

– Det är planen, säger han.

Vill själva bli dykare

Under pressmötet får barnen berätta vad de lärt sig av händelsen.

– Från och med nu kommer jag att leva mitt liv varsamt, säger Adul.

De får även frågor om vilka drömmar de har för framtiden. De flesta svarar att de vill bli fotbollsproffs, men många har även bestämt sig för att bli en Navy SEAL – de attackdykare som ledde räddningsinsatsen – vilket möts av applåder från presskåren.

– Nu vill jag kunna rädda andra, säger en pojke.

Skyddade på sjukhuset

Efter att laget hittats tog det tog ytterligare en vecka innan den siste av dem kunde räddas genom de trånga vattenfyllda passagerna – med hjälp av grottdykningsspecialister från hela världen.

Guvernören i Chiang Rai-provinsen sa på en presskonferens när räddningsinsatsen inleddes att de som varit i bäst form förts ut först. Men räddningsledarna berättar att de lämnat beslutet åt tränaren Ekkapol Ake Chantawong.

– Ingen tävlade om vem som skulle gå ut först. Jag lät dem räcka upp handen om de ville ut, säger han och skämtar om att de som bor längst bort från grottan fått gå först.

Sedan sista räddningsinsatsen för åtta dagar sedan har ”Vildsvinen” varit skyddade på sjukhuset i Chiang Rai. De har bland annat burit solglasögon för att anpassa sig till dagsljuset, undvikit tv-tittande för att skona sin mentala hälsa – och först endast fått se sina föräldrar genom en glasvägg för att inte riskera att smitta dem.

”Kan ha sår i sina hjärtan”

Journalisternas frågor har blivit noggrant granskade och godkända på förhand – för att inte riskera att riva upp mentala trauman.

– Vi vet inte vilka sår som barnen har i sina hjärtan, sa Tawatchai Thaikaew, tjänsteman vid justitiedepartementet, till reportrarna, enligt Reuters.

– Media vet att barnen är i en svår situation, de har överlevt en fara och om du frågar riskfyllda frågor så kan det bryta lagen.

Enligt en psykolog som varit med laget är deras mentala status ”ganska bra”.

Firas på kungens torg

Över 1000 personer deltog i räddningsinsatsen och Thailands kung Maha Vajiralongkorn har erbjudit torget Royal Plaza i Bangkok för en fest där man ska hylla alla som hjälpt till, skriver Reuters.

– Det kommer att bli en bankett och uppträdanden arrangerade för alla grupper, säger premiärminister Prayuth Chan-ocha, utan att specificera när festen kommer att äga rum.